Τρίτη 16 Απριλίου 2024

USB: Η μαγική μικροσυσκευή “εργαλείο” στα χέρια των χάκερς!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
USB: Η μαγική μικροσυσκευή “εργαλείο” στα χέρια των χάκερς!

USB: Η μικρή αυτή συσκευή που τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον πλανήτη να μοιράζονται αρχεία εύκολα και γρήγορα. Είναι όμως ασφαλής;

Και όμως… τα διάσημα και εξαιρετικά εύχρηστα USB είναι ένας “εύκολος” τρόπος διανομής κακόβουλου λογισμικού αλλά και “ψαρέματος” κρυπτονομισμάτων (τα γνωστά σε όλους πλέον bitcoins) μια και τα χρησιμοποιούν οι ψηφιακοί εγκληματίες για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού μεταξύ μη συνδεδεμένων υπολογιστών και για να μπορούν να “τρυπώσουν” στα αρχεία του χρήστη.

Αν και οι απειλές είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται  κάθε χρόνο

Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky Lab για απειλές USB και αφαιρούμενων μέσων το 2018, παρά το γεγονός ότι σχεδόν για δύο δεκαετίες οι συσκευές USB  έχουν αποκτήσει τη φήμη των επισφαλών, συνεχίζουν να παραμένουν δημοφιλή επιχειρηματικά εργαλεία και εμπορικά δώρα. Αυτό τα κρατάει στο “οπλοστάσιο” των χάκερς και χρησιμοποιούνται για να εξαπλώσουν μια σειρά απειλών.

Ποιες είναι οι… ευάλωτες χώρες

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αναδυόμενες αγορές, όπου οι συσκευές USB χρησιμοποιούνται ευρύτερα για επαγγελματικούς σκοπούς, είναι οι πιο ευάλωτες σε κακόβουλες επιθέσεις που μεταδίδονται από αφαιρούμενα μέσα.

Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική είναι από τις πλέον πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, μεμονωμένα “χτυπήματα” εντοπίστηκαν και σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Οι συσκευές USB χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, το 2018 για να εξαπλώσουν το “Dark Tequila”, ένα πολύπλοκο τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό που αναφέρθηκε στις 21 Αυγούστου 2018 και μετράει και εταιρικά θύματα στο Μεξικό από το 2013. Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα του KSN, το 8% των απειλών που αφορούσαν σε συστήματα βιομηχανικού ελέγχου κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 διαδόθηκαν μέσω αφαιρούμενων μέσων.

Τι μπορούμε να κάνουμε Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να προστατευτείτε; Η Kaspersky Lab συνιστά τα παρακάτω για τη “ασφαλίσετε” το USB και άλλα αφαιρούμενα μέσα (όσο αυτό είναι δυνατόν) από τις ορέξεις το κάθε επίδοξου χάκερ:

  • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις συσκευές που συνδέετε στον υπολογιστή σας και να ελέγχετε πάντα την προέλευσή τους.
  • Επενδύστε σε κρυπτογραφημένες συσκευές USB από αξιόπιστες μάρκες. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζετε ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή ακόμη και αν χάσετε τη συσκευή.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο USB είναι επίσης κρυπτογραφημένα.
  • Έχετε στη διάθεσή σας μια λύση ασφάλειας που ελέγχει όλα τα αφαιρούμενα μέσα για κακόβουλα προγράμματα πριν συνδεθούν στο δίκτυο καθώς ακόμη και αξιόπιστες μάρκες μπορούν να παραβιαστούν μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού τους.
  • Διαχειριστείτε τη χρήση συσκευών USB: καθορίστε ποιες συσκευές USB μπορούν να χρησιμοποιηθούν, από ποιον και για ποιο λόγο.
  • Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους (αν πρόκειται για επιχείρηση) σε ασφαλείς πρακτικές USB, ειδικά εάν χρησιμοποιούν τη συσκευή και σε οικιακό υπολογιστή και σε συσκευή στο χώρο εργασίας.
  • Μην αφήνετε τα USB εκτεθειμένα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ