Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Έρευνα: 6 στους 10 γονείς δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην οδήγηση όταν έχουν άτακτα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρευνα: 6 στους 10 γονείς δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην οδήγηση όταν έχουν άτακτα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους

Περίπου το 63%, δηλαδή περισσότεροι από έξι στους δέκα γονείς στην Ευρώπη παραδέχονται ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην οδήγηση, όταν τα παιδιά τους στο πίσω κάθισμα κάνουν φασαρία. Επίσης ένας στους τρεις ενήλικες (29%), γνωρίζει ότι τέτοιου είδους καταστάσεις τους κάνουν λιγότερο ασφαλείς πίσω από το τιμόνι.

Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα της Nissan η οποία υποστηρίζει ότι απόσπαση της προσοχής σημαίνει ότι έχουν πάρει τα μάτια τους από το δρόμο και τα χέρια τους από το τιμόνι, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ότι, χωρίς να το καταλάβουν, πέρασαν με κόκκινο το φανάρι, ξέχασαν να βγάλουν φλας, φρέναραν ξαφνικά ή μπήκαν σε άλλη λωρίδα.

Αυτό αναγκάζει τους περισσότερους γονείς να στρέφονται στην αγορά ενός αυτοκινήτου που θα έχει τεχνολογία η οποία μπορεί να εξασφαλίσει σε μέγιστο βαθμό την ασφάλειά τους. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι αυτές οι στιγμές αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία τους. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που επιλέγουν αυτοκίνητα και συστήματα με αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης και προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας.

Οι φωνές μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονται στην κορυφή των δυσάρεστων καταστάσεων που δημιουργούν τα παιδιά στο αυτοκίνητο (65%), ακολουθούμενες από τους τσακωμούς μεταξύ αδελφών ή φίλων (58%), το χτύπημα της πλάτης του καθίσματος του οδηγού (49%), το βγάλσιμο των ζωνών ασφαλείας (43%) και τη ρίψη παιχνιδιών μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου (39%).

Υποστήριξη από ραντάρ και κάμερα

Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν άγχος και αγωνία στον οδηγό, ενώ παραδέχονται ότι μπορεί να φτάσουν στον προορισμό τους είτε με καθυστέρηση είτε με κακή διάθεση. Βασιζόμενη σε αυτή την έρευνα, η Nissan αναδεικνύει την τεχνολογία υποστήριξης οδηγών, τo ProPILOT, το οποίο είναι μια λύση για μια οδηγική εμπειρία, απαλλαγμένη από το στρες της καθημερινότητας. Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει το ProPILOT τόσο εύκολα όσο ένα συμβατικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού ρυθμίζοντας την επιθυμητή ταχύτητα και απόσταση από τον προπορευόμενο όχημα. Υποστηριζόμενο από ραντάρ και κάμερα, το ProPILOT θα προσαρμόσει την ταχύτητα με βάση την κυκλοφορία και θα κρατήσει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας.

Αναλύοντας τα δεδομένα της έρευνας επισημαίνεται ότι σε αυτήν συμμετείχαν συνολικά 5.000 γονείς. Άλλα συμπεράσματα είναι ότι ένας στους πέντε γονείς (20%) δήλωσε ότι η συμπεριφορά των παιδιών τους είναι χειρότερη στο αυτοκίνητο, από το να ντυθούν για το σχολείο (11%), τις διαδρομές για το σούπερ μάρκετ (17%), ή την ώρα για ύπνο (12%). Οι μαμάδες (67%) δυσκολεύονται περισσότερο να συγκεντρωθούν κατά την οδήγηση με τα παιδιά που προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις στα πίσω καθίσματα, σε σύγκριση με τους μπαμπάδες (57%), ενώ οι μαμάδες, είναι πολύ πιο πιθανό να δώσουν το τιμόνι και τα κλειδιά σε κάποιον άλλο για να οδηγήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ