Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ανήλικοι παραβάτες του ΚΟΚ: Απ’ το αυτί και στο… θρανίο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανήλικοι παραβάτες του ΚΟΚ: Απ’ το αυτί και στο… θρανίο

Από το αυτί και όχι στο δάσκαλο του σχολείου αλλά στον δάσκαλο… οδήγησης θα πηγαίνουν οι ανήλικοι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τα παιδιά αυτά θα καλούνται κατόπιν εισήγησης της Εισαγγελίας να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας.

Η είδηση δεν προέρχεται από κάποια χώρα της Σκανδιναβίας, αλλά από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου η συνεργασία των δικαστικών αρχών με το Πανεπιστήμιο προσφέρει έναν στοχευμένο τρόπο σωφρονισμού των ανήλικων παραβατών.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Εισαγγελέας Ανηλίκων, που δικάζει τις εν λόγω περιπτώσεις, εξετάζει πόσες από τις παραβάσεις που τους έχουν οδηγήσει στις δικαστικές αίθουσες αφορούν τον ΚΟΚ και στη συνέχεια εκδίδεται σχετική εντολή, σύμφωνα με την οποία οι ανήλικοι οφείλουν να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς.

«Στόχος η οδική ασφάλεια»

Οι μικροί παραβάτες προσέρχονται στο εργαστήριο συνοδεία των επιμελητών ανηλίκων προκειμένου να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Αυτά που εξετάζονται κυρίως στο εργαστήριο είναι η στάση και η συμπεριφορά των ανηλίκων στον δρόμο μέσω θεωρητικών μαθημάτων με ταυτόχρονη χρήση βιωματικών μεθόδων.

Ουσιαστικά οι παραβάτες μπαίνουν σε προσομοιωτές οδήγησης και διαπιστώνουν στην πράξη πώς επηρεάζεται η οδηγική τους συμπεριφορά όταν υπάρχουν «διασπαστές προσοχής» όπως για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα ή το αλκοόλ. Στον προσομοιωτή μάλιστα, βιώνουν την εμπειρία πρόσκρουσης με ταχύτητα μόλις 7 χλμ./ώρα προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο σημαντική είναι η χρήση ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα και κράνους στις μοτοσικλέτες, ακόμη και στις πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Σημειώνεται, ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν οι παραβάτες φτάσουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, δεν είναι πλέον ανήλικοι, καθώς έχει παρέλθει ένα σημαντικό διάστημα μεταξύ της παράβασης και της εκδίκασης της υπόθεσής τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ