Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Ανακοίνωση-καταγγελία του δικτύου εργαζομένων στους ΟΤΑ για όσα συμβαίνουν στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανακοίνωση-καταγγελία του δικτύου εργαζομένων στους ΟΤΑ για όσα συμβαίνουν στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού

Mε εργασιακό κάτεργο παρομοιάζουν εργαζόμενοι στον Δήμο Δάφνης- Υμηττού, τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Για το θέμα αυτό (τα γεγονότα ερευνώνται) το δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση καλώντας τον Δήμαρχο κ. Σταυριανουδάκη να αναλάβει τις ευθύνες του:

Σε συνάντηση που είχαμε με εργαζόμενους στο Δήμο μάς αναφέρθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και ιδιαίτερα στους χώρους του εργατοτεχνικού προσωπικού. Ο φόβος, η ρουφιανιά, οι προσωπικές σχέσεις και εξυπηρέτηση ημετέρων και προθύμων, πρόσφατη είναι η καταγγελία του σωματείου, ότι σε παιδί στελέχους της δημοτικής αρχής κτυπούσαν την κάρτα εργασίας χωρίς να βρίσκεται στη θέση του. 0ι αναφορές σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις επιδιώξεις και την αυθαιρεσία των διοικούντων και σηκώσει κεφάλι δίνουν και παίρνουν, με στόχο να φοβηθούν οι εργαζόμενοι.

Η από πολλών ετών εντατικοποίηση της εργασίας με αφορμή την έλλειψη προσωπικού παγιώθηκε με συνέπεια οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αφού τελειώσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων υποχρεώνονται να συνεχίζουν στον οδοκαθαρισμό, την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων. Δεν υπάρχει σεβασμός στην ειδικότητα των εργαζομένων αφού εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν σε εργασίες άσχετες με την πρόσληψή τους. Η σεξουαλική παρενόχληση, η προσβολή της προσωπικότητας των εργαζομένων, είναι φαινόμενα που συμβαίνουν.

Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι ανύπαρκτα και δεν δίνονται, εμβολιασμοί δεν γίνονται, ενώ εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν συχνά, πυκνά. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι υποδεέστερος των αναγκών, δεν υπάρχει ούτε σάρωθρο.

Οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι για να ελέγξουν ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο και να επιβάλουν τη νομοθεσία, παρά τα δημοσιεύματα, με αφορμή και το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στην υπηρεσία καθαριότητας. Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το εργασιακό κάτεργο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εργαζόμενοι στο Δήμο.

Καλούμε το Δήμαρχο κ. Σταυριανουδάκη, που προαλείφεται και για βουλευτής, να αναλάβει τις ευθύνες του. Να σταματήσει να συγκαλύπτει, εάν δεν κατευθύνει, απαράδεκτες συμπεριφορές και πρακτικές τρομοκράτησης των εργαζομένων, αφού βασιλεύει η ασυδοσία και αυθαιρεσία αιρετών που ασκούν διοίκηση και ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων.

Να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας, για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τον εμβολιασμό των εργαζομένων και να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας. Να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχει ανάγκη ο Δήμος, για να μπορούν να λειτουργούν οι υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Να αγοραστεί μηχανολογικός εξοπλισμός π.χ. σάρωθρο. Για να είναι καθαρή η πόλη, να συντηρείται το πράσινο, κ.λπ. να μην εκχωρούνται αρμοδιότητες και λειτουργίες σε ιδιώτες. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οφείλουν να σπάσουν την σιωπή τους και να ασχοληθούν με τα προβλήματα των εργαζομένων και το καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας που επικρατεί σε εργασιακούς χώρους του Δήμου. Καλούμε την ΠΟΕ ΟΤΑ, την ΑΔΕΔΥ με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία να επισκεφτεί τους χώρους εργασίας στο συγκεκριμένο Δήμο. Να αναδείξουν τα προβλήματα των εργαζομένων και να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ