Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Ανησυχία στη Γαλλία για παιδιά που γεννιούνται χωρίς χέρια (video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανησυχία στη Γαλλία για παιδιά που γεννιούνται χωρίς χέρια (video)

Η 6χρονη Σαρλότ ζει όπως άλλα παιδιά της ηλικίας της στη Γαλλία. Γεννήθηκε, όμως, χωρίς αριστερό χέρι. «Ξέρω να κάνω ποδήλατο, να κάνω κολύμπι», λέει το 6χρονο κοριτσάκι.

Πρόκειται για μια δυσμορφία που δεν είναι γενετική ούτε σχετίζεται με τη χρήση φαρμάκων. Η μητέρα της, γιατρός, δεν μπορεί να το εξηγήσει, ενώ παρόμοιο πρόβλημα έχουν τρία ακόμα παιδιά στο στο διαμέρισμα Μορμπιχάν της Βρετάνης.

«Απαντήσεις για την κόρη μου μάλλον δεν θα έχω. Θα μπορούμε πιθανώς, αν βρουμε τους παράγοντες που το ευνοούν, να το γνωρίζουμε για μελλοντικές εγκυμοσύνες και να δράσουμε», σημειώνει η μητέρα της Σαρλότ. Σε τρεις κυρίως περιοχές της Γαλλίας, έχουν γεννηθεί παιδιά χωρίς χέρια ή βραχίονες, σε ποσοστό 58 φορές πάνω από το κανονικό. Το μόνο κοινό που έχουν αυτές οι οικογένειες είναι ότι ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Αν οι υποψίες στρέφονται στα φυτοφάρμακα, θα χρειαστούν ακόμα μελέτες μεγάλης κλίμακας για να εξακριβωθούν τα αίτια αυτού του φαινομένου, τονίζει η επιδημιολόγος Εμανουέλ Αμάρ που είναι διευθύντρια του τμήματος μητρώου («REMERA») που καταγράφει τις δυσμορφίες στην περιοχή, με έδρα τη Λυών.

«Δε γνωρίζουμε πως έχουν εκτεθεί: μέσα από τα τρόφιμα; Με το νερό; Μέσω του αέρα; Δεν το γνωρίζουμε αυτό. Ωστόσο, αυτό που υποψιαζόμαστε είναι μια ουσία, κάτι στο περιβάλλον της μητέρας που είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εμποδίσει τον βραχίονα να σχηματιστεί», εξηγεί η επιδημιολόγος.

Τα τελευταία 7 χρόνια, περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στις υγειονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η δομή απειλείται τώρα με κλείσιμο και η Εμανουέλ Αμάρ έχει απολυθεί.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιέ Μπιζίν, ανακοίνωσε ότι μια άλλη ομάδα εργασίας θα συνεχίσει το έργο. Ωστόσο, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μισέλ Ριβασί, είναι επιφυλακτική.

«Θα ενσωματώσει αυτή η ομάδα τις γνώσεις της Εμανουέλ Αμάρ; Αν διώξουν την Εμανουέλ Αμάρ, αν δεν μπορεί να γυρίσει στη δουλειά της; Δεν έχω καμια εγγύηση ότι θα έχουμε πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας», σημειώνει η Μισέλ Ριβασί.

Η δημοσιογράφος του euronews, Ανελίς Φαντινό, που μίλησε με την οικογένεια της 6χρονης, μεταδίδει:

«Η Εμανουέλ Αμάρ δεν αποκλείει την προσφυγή για να διαμαρτυρηθεί για την απόλυσή της στο πλαίσιο του νόμου Σαπάν, ο οποίος αποσκοπεί στην προστασία για τους πληροφοριοδότες στη Γαλλία. Μια ευρωπαϊκή οδηγία γι’ αυτήν την απαραίτητη ασπίδα είναι υπό συζήτηση, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί πριν τον Μάιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ