Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021

Απόφαση-σταθμός: Συμβασιούχοι Δήμων μπορούν να μονιμοποιηθούν αν πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση-σταθμός: Συμβασιούχοι Δήμων μπορούν να μονιμοποιηθούν αν πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ

Κάθε λόγο να ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν μία μόνιμη εργασία έχουν πλέον οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου σε υποδομές Ο.Τ.Α., οι οποίοι μισθοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Το epoli.gr  παρουσιάζει την πρώτη υπόθεση, αυτή των 42 εργαζομένων του Δήμου Δέλτα, την ώρα που τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να εκδίδονται από Ελληνικά Δικαστήρια αποφάσεις με τις οποίες αναγνωρίζεται ότι, και οι εργαζόμενοι αυτοί συνδέονται με τους φορείς που τους απασχολούν με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, ασχέτως της πηγής της προέλευσης των χρημάτων για τη μισθοδοσία τους, δηλαδή άσχετα με το αν αυτά προέρχονται από τον προϋπολογισμό του φορέα απασχόλησης ή από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Το epoli.gr επικοινώνησε με τον Δικηγόρο Αθηνών κ. Λάμπρο Ντουματσά, ο οποίος σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στη νομολογία των Δικαστηρίων ως εξής:

«Πράγματι μετά τις πρόσφατες αποφάσεις ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να διεκδικήσουν την μονιμοποίησή τους όσοι απασχολούνται με συμβάσεις σε συγκεκριμένες δομές των Ο.Τ.Α., όπως για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί, και αμείβονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές ο τρόπος της αμοιβής ή, με άλλα λόγια, η προέλευση των κονδυλίων των αμοιβών των συγκεκριμένων εργαζομένων, δεν επηρεάζει τη δικαστική αξιολόγηση της σχέσης που τους συνδέει με τους Ο.Τ.Α. Επομένως, εφόσον οι εργαζόμενοι που αμείβονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, απασχολούμενοι για παράδειγμα σε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό, έχουν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι η αμοιβή τους δεν προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Ο.Τ.Α. που λειτουργεί τον παιδικό σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που καλούνται τα δικαστήρια να διερευνήσουν είναι αν οι ανάγκες που εξυπηρετούν οι εργαζόμενοι είναι πάγιες και διαρκείς και το αν αυτοί απασχολούνται διαρκώς ή με μικρές μόνο διακοπές από τον ίδιο εργοδότη.

Συνεπώς, και οι αμειβόμενοι από κονδύλια του ΕΣΠΑ οι οποίοι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απασχολούνται με μικρές διακοπές ή και χωρίς διακοπή από κάποιον Ο.Τ.Α. έχουν τις ίδιες πιθανότητες να αναγνωριστούν δικαστικά ως αορίστου χρόνου με τις πιθανότητες που έχει ένας συμβασιούχος καθαριότητας που πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Ο.Τ.Α. και όχι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ