Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Βρήκαν το «μαγικό» χέρι που συνδέει τον Γιάννο με τις μίζες;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βρήκαν το «μαγικό» χέρι που συνδέει τον Γιάννο με τις μίζες;

Οι φράσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκουν στον Γιάννο Παπαντωνίου:

“….η σύνδεση αναλήψεων σε μετρητά ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου  σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς είναι αδιανόητη όταν δεν υπάρχει καμιά απολύτως  σχέση μεταξύ τους ! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία !” 

“…Δεν υπάρχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά να αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες , χωρίς καμιά απολύτως ένδειξη…”

Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία και, κατά μείζονα λόγο, συνάντηση μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα !!! Κάποιο «μαγικό χέρι» φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Δεν υπάρχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά να αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες, όπως  «παθητική δωροδοκία» ή  «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», χωρίς καμιά απολύτως ένδειξη, ηλεκτρονική διαβίβαση  ή μαρτυρική κατάθεση, μεταφοράς χρημάτων μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων».

Κι όμως αυτό το «μαγικό» χέρι, φαίνεται πως συστήθηκε στην περασμένη Παρασκευή στην Ελληνική Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου οι οποίοι τον κάλεσαν σε απολογία για το ξέπλυμα 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Πρόκειται για έναν 73χρονο , επιχειρηματία, στενό φίλο του Γιάννου Παπαντωνίου από λογαριασμούς του οποίου μεταφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην Ελβετία. Τα χρήματα αυτά θεωρούνται «μαύρο» χρήμα, τμήμα μίζας για την ακρίβεια, από τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003. Τι είπε όμως το πρόσωπο αυτό, εκθέτοντας επί της ουσίας τον κ.Παπαντωνίου;

2,5 εκατομμύρια σε μετρητά

Είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πήρε σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ , σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από από τον Γιάννο Παπαντωνίου, για να τα μεταφέρει στην Ελβετία,σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού και της συζύγου του Σταρούλας Κουράκου.

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν , όπως είπε την περίοδο 2002-03 και το πρόσωπο αυτό, απολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου , αφού κατηγορείται επίσης στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι αρχές θεωρούν όμως πως όσα εκτιμούν -με βάση τα ευρήματα της δικογραφίας-  αλλά και όσα κατέθεσε ο επιχειρηματίας επί της ουσίας ενώνουν την αλυσίδα του χρήματος για να συνδέσουν τον αποθανόντα αντιπρόσωπο όπλων Χρ. Μπεκατώρο (της Thales που ήταν υποκαστασκευάστρια του εκσυχρονισμού των φρεγατών) με τον τότε υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

«Νόμιμα»

Τα χρήματα αυτά, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση του ξεπλύματος των 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων του πρώην υπουργού, του τα έδινε τμηματικά, σε δεσμίδες,μέσα σε κίτρινους φακέλους στο σπίτι του πρώην Υπουργού στην Κηφισιά. Όπως είπε ο επιχειρηματίας, στη συνέχεια, τα κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων. Από εκεί τα μετέφερε στην Ελβετία σε λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου.

Ο κατηγορούμενος είπε πως του δόθηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά μέσα σε φακέλους

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως επρόκειτο για παράνομο χρήμα. Τα λεφτά πίστευε ότι προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου . Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε  ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός  και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε  ,με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.

Το κατηγορητήριο

Η ανάλυση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση ήταν αυτή ακριβώς που ήρθε να «κουμπώσει», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο στενός φίλος του κ.Παπαντωνίου. Σε αυτό αναφέρεται πως η πορεία του παράνομου χρήματος εμφανίζεται να ξεκινά τουλάχιστον τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ. Μπεκατώρου.

Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του εν λόγω επιχειρηματία , από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία φίλου του κ.Παπαντωνίου. Ο τελευταίος φέρεται ότι ανέλαβε να «ξεπλύνει» το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων.

Τι απάντησε

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός πως  συνδέονται αναλήψεις σε μετρητά ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων  – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού του προσώπου  σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς χωρίς, όπως υποστηρίζει,  να υπάρχει καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους . Επικαλείται μάλιστα ανυπαρξία ηλεκτρονικής μεταβίβασης , ή επαφής, ή επικοινωνίας ή γνωριμίας . Υποστηρίζει δε πως με τον αποβιώσαντα μεσάζοντα όπλων δεν είχε ούτε γνωριμία ούτε συνάντηση ποτέ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ