Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΗ: Το… οξυγόνο βάζει σε νέους μπελάδες τη Χαλυβουργική

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΔΕΗ: Το… οξυγόνο βάζει σε νέους μπελάδες τη Χαλυβουργική

Με τη διοίκηση της ΔΕΗ να έχει προχωρήσει από την Πέμπτη σε μια βαριά καταγγελία κατά της διοίκησης της Χαλυβουργικής, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, και χωρίς να δίνει αναλυτικά στοιχεία, στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει πως, ενώ η παραγωγή προϊόντων χάλυβα από τη Χαλυβουργική είχε σταματήσει από το 2015, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος παρέμενε στα ύψη, επειδή στον χώρο της βιομηχανίας παράγονταν άλλα προϊόντα.

Μάλιστα, κατά τη ΔΕΗ, η παραγωγή άλλων προϊόντων παραβιάζει τη συμφωνία των δύο πλευρών για χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αφορούσε μόνο τα προϊόντα χάλυβα. Γι’ αυτό και «ήδη έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της προφανούς ζημίας που υπέστη, με την επιβαλλόμενη αναδρομική ανατιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στη διαλεύκανση τυχόν εξαπάτησής της».

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες φέρουν τη διοίκηση της Χαλυβουργικής να αξιοποιεί τη σύμβαση με την εταιρία Linde Ελλάς, θυγατρική του γερμανικού ομίλου The Linde Group, για την παραγωγή οξυγόνου. Η Linde Ελλάς είχε δημιουργήσει μονάδα παραγωγής οξυγόνου εντός των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής, καθώς το συγκεκριμένο αέριο είναι απαραίτητο για την παραγωγή χάλυβα. Αντίστοιχες μονάδες οξυγόνου και άλλων αερίων (άζωτο κ.λπ.) λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, σε συνεργασία με διεθνείς ομίλους (όπως η Linde Ελλάς, η Air Liquid κ.ά.).

Οικογενειακό «αγκάθι»

Στην περίπτωση της Χαλυβουργικής, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μονάδα παραγωγής οξυγόνου λειτουργούσε και το προϊόν πωλούνταν σε άλλους πελάτες. Έτσι, η Χαλυβουργική είχε έσοδα που υπολογίζονται σε περίπου 2.500.000 ευρώ ετησίως. Ούτως ή άλλως, η σύμβαση με τη Linde Ελλάς προέβλεπε ότι η τελευταία είχε τη δυνατότητα να πωλήσει την πλεονάζουσα δυναμικότητα σε τρίτους. Μόνο που, επειδή δεν παράγονταν προϊόντα χάλυβα στη μονάδα της Χαλυβουργικής, ολόκληρη η παραγωγή οξυγόνου πωλούνταν σε τρίτους.

Πρόκειται για υπόθεση που έρχεται στο φως μετά τις καταγγελίες της ΔΕΗ, η οποία, κατά πληροφορίες, θα αποτελέσει ακόμα ένα «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των δύο τέκνων του, Παναγιώτη και Γιώργου, για τον έλεγχο του ομίλου. Εντός των προσεχών εβδομάδων πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση της Χαλυβουργικής με στόχο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ