Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Δικαστές για δίκη ΧΑ: Δεν υπάρχει ειδική αίθουσα για να γίνεται πιο συχνά συνεδρίαση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστές για δίκη ΧΑ: Δεν υπάρχει ειδική αίθουσα για να γίνεται πιο συχνά συνεδρίαση A police officer is seen inside the court room where the trial of the leaders of Greece's far-right Golden Dawn party takes place in Koridallos prison, near Athens, April 20, 2015. Party leader Nikos Mihaloliakos and more than a dozen top figures in Golden Dawn were arrested on charges of founding and participating in a criminal organisation following the killing of an anti-fascism rapper in 2013 by a party supporter. The trial was postponed for May 7. REUTERS/Yannis Behrakis

Την απουσία ειδικής αίθουσας μόνο για τη συγκεκριμένη δίκη, ώστε να επιταχυνθεί επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις αναφορές για καθυστέρησης τη δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Με τη φράση «επιδίωξη όλων είναι να περαιώνονται οι δίκες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με την τήρηση όλων των δικονομικών κανόνων και αυτό είναι εφικτό μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», η Ενωση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ειδική αίθουσα που θα συνεδριάζει το δικαστήριο ώστε να γίνονται περισσότερες συνεδριάσεις.

Η αποστροφή είναι μια ξεκάθαρη αιχμή προς την πολιτεία καθώς η έλλειψη ειδικής αίθουσας οδηγεί να να συνεδριάζει – όπως αναφέρεται- το δικαστήριο 10 φορές το μήνα. Ειδική αναφορά βέβαια υπάρχει και στον τεράστιο όγκο της δίκης αλλά και στην αναγκαιότητα να τηρούνται όλοι οι δικονομικοί κανόνες (δικαιώματα κατηγορουμένων, πολιτικής αγωγής κλπ) .

Αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Καθώς πληθαίνουν οι ανακοινώσεις με αίτημα την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής, επιρρίπτοντας μάλιστα ορισμένες φορές τις ευθύνες της καθυστέρησης στο Δικαστήριο, οφείλουμε να παραθέσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μη μένουν αμφιβολίες για τις πραγματικές αιτίες της καθυστέρησης: Στη δίκη αυτή, η οποία μέχρι σήμερα έχει διαρκέσει 3,5 χρόνια και έχουν διεξαχθεί 283 συνεδριάσεις, υπάρχουν 68 κατηγορούμενοι, έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 150 μαρτύρων κατηγορίας, υπολογίζονται σε 230 οι μάρτυρες υπεράσπισης, έχει προχωρήσει η ανάγνωση εγγράφων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που υπερβαίνουν τις 50.000 σελίδες, ενώ παρίστανται 125 συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Μέχρι  και σήμερα το Δικαστήριο συνεδριάζει 10 φορές το μήνα και τούτο διότι δεν υπάρχει ειδική αίθουσα για να διεξάγεται η διαδικασία σε πιο τακτική βάση. Οι δικαστές και εισαγγελείς της συγκεκριμένης δίκης εργάζονται με μεγάλη ευσυνειδησία, δικάζουν με βάση το Σύνταγμα και τους θεσπισμένους νόμους και τηρώντας τις αρχές της δίκαιης δίκης.  Επιδίωξη όλων είναι να περαιώνονται οι δίκες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με την τήρηση όλων των δικονομικών κανόνων και αυτό είναι εφικτό μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ