Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ελένη Τουλουπάκη: Φορολογημένο και δηλωμένο στο πλήρες τίμημα το διαμέρισμα μου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελένη Τουλουπάκη: Φορολογημένο και δηλωμένο στο πλήρες τίμημα το διαμέρισμα μου

Πως το ακίνητο που αγόρασε το 2008 στο Κουκάκι  είναι δηλωμένο σε εφορία και πόθεν έσχες στο πλήρες τίμημά του, αναφέρει η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα, με εξώδικο που απέστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχετικά με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με ερωτήματα για το φορολογικό καθεστώς της οικίας της, συνδέει εμμέσως πλην σαφώς την διαρροή του φακέλου με τα έγγραφα, με την εκκρεμή έρευνα για την Novartis.

 Η εισαγγελέας χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ «απολύτως αναληθές και άκρως συκοφαντικό», ζητεί  δημόσια δήλωση συγγνώμης για τα όσα «ψευδή και συκοφαντικά», όπως αναφέρει, παρουσιάστηκαν σε βάρος της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε άλλες δικαστικές ενέργειες εναντίον του σταθμού.

Η συγκυρία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας αναφέρει στο εξώδικό της ότι το μοναδικό ακίνητο που έχει στην κατοχή της είναι ένα ενυπόθηκο διαμέρισμα στο Κουκάκι για το οποίο δήλωσε το πλήρες τίμημα αγοράς του, τόσο στην φορολογική της δήλωση όσο και στη δήλωση Πόθεν Έσχες. Η εισαγγελέας επισημαίνει ότι για την αγορά καταβλήθηκε το σύνολο της πραγματικής του αξίας και σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία η οποία προέβλεπε πλήρη απαλλαγή από την καταβολή φόρου μεταβίβασης για ακίνητο πρώτης κατοικίας με εμβαδόν μικρότερο από 200 τ.μ. (Ν3634/2008 αρ. 3) δεν ήταν υπόχρεη σε καταβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτου.

Η εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξώδικο της διερωτάται τι είδους συμφέροντα εξυπηρετεί η αφιλτράριστη δημοσίευση ενός αδιασταύρωτου δημοσιογραφικού ρεπορτάζ σε βάρος μιας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία υπηρετεί στη νευραλγική θέση της προϊσταμένης στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αναφέρει ακόμα ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια επικοινωνίας μαζί της προκειμένου να εξακριβωθούν τα καταγγελλόμενα και να ζητηθούν διευκρινήσεις.

Η απάντηση του ΣΚΑΙ

Ο ΣΚΑΙ αφού παρουσίασε το εξώδικο της κας Τουλουπάκη , μεσω του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου είπε πως σε αυτό υπάρχουν ουσιαστικές απαντήσεις, σχετικά π.χ με έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης της εισαγγελέως για καταβολή φόρου μεταβίβασης. Είπε ακόμα πως δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής αφού η κα Τουλουπάκη δεν θα είχε ούτως ή άλλως κανένα όφελος. Όμως πρόσθεσε :

«-Η κ. Τουλουπάκη δεν εξηγεί για ποιο λόγο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας του διαμερίσματος το τίμημα είναι 280.000 ευρώ – που ήταν η αντικειμενική αξία – όμως στην συνέχεια από δεδομένα της Εφορίας προέκυψε ότι το πραγματικό τίμημα ήταν 530.000 ευρώ.

-Ασαφές παραμένει επίσης για ποιο λόγο εμφανίζεται να έχει εγγραφεί και υποθήκη έναντι 746.000 ευρώ.

-Όπως σημειώνει και η ίδια η κ. Τουλουπάκη είναι σαφές πως η ίδια δεν εμπλέκεται σε φοροδιαφυγή, καθώς δεν απέκρυψε οποιαδήποτε υποχρέωση.

-Ωστόσο, από τους ελέγχους των εφοριακών προκύπτει πως οι πωλητές του διαμερίσματος πιθανόν δεν κατέβαλαν φόρους υπερ τρίτων που θα έπρεπε να καταβάλλουν αν ειχε εγγραφεί η πραγματική τιμή στο συμβόλαιο , και η εισαγγελέας ουσιαστικά μπορεί να τους διευκόλυνε άθελά της δεχόμενη την καταγραφή ανακριβούς τιμήματος στο συμβόλαιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ