Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

«Ευάλωτοι και Εγκαταλελειμμένοι»: Έκθεση-κόλαφος βρετανικής ΜΚΟ για την κατάσταση στην Μόρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ευάλωτοι και Εγκαταλελειμμένοι»: Έκθεση-κόλαφος βρετανικής ΜΚΟ για την κατάσταση στην Μόρια

Βαρύ «κατηγορώ» από βρετανική ΜΚΟ εναντίον των Ελληνικών αρχών σχετικά με ευπαθή άτομα που ζούνε στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Χαρακτηρίζει πλήρως ανίκανη την Ελλάδα στο να εντοπίσει και να βοηθήσει άτομα που έχουν ανάγκη βοήθειας. Και η ΕΕ όμως δέχεται επικρίσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, που δημοσίευσε απόσπασμα της έκθεσης της Oxfam με τίτλο «Vulnerable and Abandoned» (Ευάλωτοι και Εγκαταλελειμμένοι) η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 είχε ως αποτέλεσμα να απαγορευθεί στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στα ελληνικά νησιά να φύγουν από τα hot spot για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα.

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρέτισε τη συμφωνία ως σημαντική επιτυχία κατά της διακίνησης μεταναστών, που θα συνέβαλε καίρια στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν σχεδόν 15.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά να εγκλωβιστούν στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, το Σάμο και τη Λέρο, τα νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στην Τουρκία.

Καμία αξιολόγηση

Μετά την παραίτηση τον περασμένο Νοέμβριο του ιατρού που διόρισε η κυβέρνηση για την αξιολόγηση της ευπάθειας των αιτούντων άσυλο στη Μόρια, η Oxfam ισχυρίζεται ότι εδώ και έναν μήνα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους αξιολόγηση. Ως συνέπεια, η ΜΚΟ καταγγέλλει ότι «ευπαθείς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, στεγάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές… Έγκυες γυναίκες και μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές και τα ασυνόδευτα παιδιά, καταχωρημένα λανθασμένα ως ενήλικες, τελούν υπό κράτηση».

Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, υπάρχουν αναφορές για λεχώνες που έχουν σταλεί από το μαιευτήριο πίσω στις σκηνές τους μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη γέννα με καισαρική τομή. Εκεί, αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με τα νεογέννητα μωρά τους σε έναν χώρο όπου οι «μάχες» είναι καθημερινό φαινόμενο και τα δύο τρίτα των κατοίκων λένε ότι δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλείς.

Φοράνε πάνες για να μην τις βιάσουν!

Ορισμένες από τις γυναίκες λένε ότι φοράνε πάνες τα βράδια προκειμένου να μη χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα μετά το σκοτάδι με κίνδυνο να βιαστούν, αναφέρει η έκθεση. Να θυμίσουμε ότι στον συγκεκριμένο καταυλισμό ένας 24χρονος άντρας από το Καμερούν βρέθηκε νεκρός  όταν το θερμόμετρο στη χώρα μας βρισκόταν υπό το μηδέν.

Μια γυναίκα, 36 ετών, από το Καμερούν, αποκάλυψε στην Oxfam ότι πολλοί άνθρωποι δέχονται καθημερινά απρόκλητες επιθέσεις μέσα στον καταυλισμό.

«Η Μόρια είναι επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες. Συμπλοκές ξεσπούν ανά πάσα στιγμή. Ακόμα κι αν πηγαίνεις απλά στην τουαλέτα ή επιστρέφεις στη σκηνή σου, μπορεί ξαφνικά να φας μια πέτρα στο κεφάλι. Ζω στην περιφραγμένη ζώνη για τις γυναίκες που είναι μόνες, αλλά μετά τις 11:00 η πόρτα είναι ανοιχτή και ο καθένας μπορεί να μπει επειδή δεν υπάρχει φρουρός ασφαλείας το βράδυ. Η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τον χειμώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό. Κάνουμε ντους πάνω από την τουαλέτα» καταγγέλλει μια 24χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Η Renata Rendón, επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει «ανεύθυνο και απερίσκεπτο» να μην αναγνωρίζονται έγκαιρα τα πιο ευάλωτα άτομα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους.

Ένας γιατρός για 2.000 (!) πρόσφυγες

Η Oxfam αναφέρει ότι για «πολλούς μήνες», υπήρχε μόνο ένας γιατρός που είχε διοριστεί από το ελληνικό δημόσιο στο στρατόπεδο για να αξιολογεί την υγειονομική κατάσταση έως και 2.000 νεοαφιχθέντων προσφύγων τον μήνα, προτού τελικά παραιτηθεί και αυτός.

«Λόγω έλλειψης προσωπικού, πολλοί άνθρωποι που φτάνουν τώρα στη Λέσβο θα έχουν την πρώτη τους συνέντευξη για χορήγηση ασύλου το 2020», αναφέρει η Oxfam.

Για κάποιους από τους κατοίκους της Μόριας, ο μόνος τρόπος για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι να ανάβουν φωτιές έξω από τις σκηνές. Η καύση πλαστικών σακουλών και φιαλών λέγεται ότι δημιουργεί μια «επικίνδυνη και τοξική μυρωδιά» στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το protothema.gr τρεις αιτούντες άσυλο έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα τον Ιανουάριο του 2017, προσπαθώντας να ζεσταθούν με αυτοσχέδιες σόμπες.

Η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας στην Αθήνα, δήλωσε:

«Ενώ οι προσπάθειες έχουν εντατικοποιηθεί για τη μεταφορά ανθρώπων και ο πληθυσμός της Μόριας έχει πέσει κάτω από 5.000 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από τη χωρητικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι, ευάλωτοι άνθρωποι, οικογένειες και παιδιά, που ζουν σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες υπό συνθήκες σφοδρού ψύχους. Μιλάμε για ανθρώπους. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ