Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Η Ευρώπη «απαντά» στη Βρετανία με δέσμη 14 μέτρων για Βrexit χωρίς συμφωνία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Ευρώπη «απαντά» στη Βρετανία με δέσμη 14 μέτρων για Βrexit χωρίς συμφωνία

Μετά τη Βρετανία, που προχθές έσπευδε να ανακοινώσει το plan B για το ενδεχόμενο που θα υπάρξει άτακτη έξοδος, χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., την Τετάρτη ήρθε η σειρά των Ευρωπαίων να λάβουν και από τη δική τους πλευρά «έκτακτα μέτρα» για… παν ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, χθες η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 100 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποχώρησης, περιλαμβάνει 14 μέτρα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τομέων, όπου ενδεχόμενο Brexit «χωρίς συμφωνία» θα δημιουργήσει πιθανότατα μεγάλη αναστάτωση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. των 27.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι αεροπορικές μεταφορές, η τελωνειακή πολιτική και η πολιτική για το κλίμα. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε., η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν «γενναιόδωρα» μέτρα για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής και την ασφάλιση των εργαζομένων, εφόσον υπάρχει η ίδια προσέγγιση και από τη βρετανική πλευρά.

Επείγον να υιοθετηθούν

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητο και επείγον να υιοθετηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Μαρτίου 2019. «Είναι σαφές ποια είναι η σειρά προτίμησής μας. Το προτιμότερο για την αποφυγή αναταράξεων είναι η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. Αλλά έχει αποφασιστεί το Brexit και, σε αυτή την περίπτωση, η αποχώρηση με συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Και στο σενάριο της μη συμφωνίας είναι καλύτερο να έχουμε προετοιμαστεί, παρά να είμαστε απροετοίμαστοι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ