Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Κατηγορούν έναν… κόκορα για διατάραξη κοινής ησυχίας και ηχορύπανση!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατηγορούν έναν… κόκορα για διατάραξη κοινής ησυχίας και ηχορύπανση!

Ο πετεινός Μορίς, τον οποίο έχουν βάλει στο στόχαστρο δύο γείτονές του σ’ έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη νοτιοδυτική Γαλλία, κατηγορείται για ηχορύπανση, αφού με τα «κοκορίκο» του, τους ξυπνάει τα χαράματα.

Ο ίδιος ο Μορίς ήταν… κουρασμένος και δεν έδωσε το «παρών» στη δίκη του. Απόντες ήταν όμως και οι κατήγοροι, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που, προσπαθώντας να φιμώσουν τον πετεινό, τον μετέτρεψαν σε σύμβολο της αγροτικής ζωής ή και σε παγκόσμιο σταρ – η ιστορία του έφτασε μέχρι και στους New York Times. Αντί για τον Μορίς, στο δικαστήριο πήγαν για να τον στηρίξουν η Πομπαντούρ και ο Ζαν-Ρενέ, μια πουλάδα κι ένας γιγαντιαίος κόκορας ράτσας Μπράχμα. Παρούσα και η ιδιοκτήτρια του «ενοχλητικού» πτηνού, η Κορίν Φεσό.

Δεν πρόκειται για μια διένεξη του αστικού με τον αγροτικό τρόπο ζωής

Ο εν λόγω πετεινός ζει στο Σεν-Πιερ ντ’ Ολερόν. Ο Βενσάν Ιμπερντό, δικηγόρος των γειτόνων που ενοχλούνται από το λάλημα, επιμένει ότι δεν πρόκειται για μια διένεξη του αστικού με τον αγροτικό τρόπο ζωής, αλλά για πρόβλημα ηχορύπανσης, όπως αντίστοιχα προκαλείται από τα γαβγίσματα των σκύλων, τα κλάξον των αυτοκινήτων, τη δυνατή μουσική.

«Το Σεν-Πιερ ντ’ Ολερόν είναι η μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού ντ’ Ολερόν, με περίπου 7.000 κατοίκους τον χειμώνα και 35.000 το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό, οι πελάτες μου ζουν σε μια ζώνη που έχει χαρακτηριστεί προαστιακή. Δεν έχει καμία σχέση με εξοχή», είπε. «Οι πελάτες μου δεν απαγορεύουν στον κόκορα να λαλεί, θέλουν μόνο να είναι ήσυχοι το πρωί, μεταξύ 6:30-8:30», τόνισε.

Μπορούμε να ξεφορτωθούμε το… κοτέτσι

Ο Ζιλιέν Παπινό, δικηγόρος του κόκορα Μορίς, απάντησε ειρωνικά: «Είμαι κατάπληκτος. Δεν είχα καταλάβει ότι οι ενάγοντες αγόρασαν αστική κατοικία σ’ αυτό το νησάκι. Μπορούμε να ξεφορτωθούμε το κοτέτσι, αλλά στη θέση του θα υπάρχουν μετά οι κιούρτοι που χρησιμοποιεί για το ψάρεμα ο άλλος γείτονας, ο Ζακί. Αν οι γείτονες αντέχουν τη μυρωδιά… Από τους 40 γείτονες, μόνο δύο διαμαρτύρονται».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ιδιοκτήτρια του Μορίς τονίζει: «Η ύπαιθρος έχει δικαίωμα στον θόρυβό της, οι κόκορες έχουν δικαίωμα να λαλούν. Καλά κάνουν, ζήτω η φύση!». Στο ακροατήριο της δικαστικής αίθουσας υπήρχαν αρκετοί υποστηρικτές του κόκορα. Αφότου πήρε διαστάσεις η υπόθεση, 155.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει κείμενα υποστήριξης στον… κατηγορούμενο. Μάλιστα, ο Μπρουνό Ντιονίς ντι Σεζούρ, ο δήμαρχος του Γκαζάκ, μιας κοινότητας 400 κατοίκων στη νοτιοδυτική Γαλλία, είπε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για να ανακηρυχθούν «εθνική κληρονομιά» οι θόρυβοι της εξοχής.

Το σίγουρο είναι ότι το ζευγάρι των συνταξιούχων θα αναγκαστεί να υπομείνει το λάλημα του Μορίς όλο το καλοκαίρι, αφού το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ