Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Λεφτά υπάρχουν αλλά δεν έχουμε τράπεζα να τα δώσουμε!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λεφτά υπάρχουν αλλά δεν έχουμε τράπεζα να τα δώσουμε!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταβάλλονται – προκαταβολή – από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγροτικές επιδοτήσεις στους δικαιούχους. Εφέτος οι αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν επισήμως και ανεπισήμως ότι η πληρωμή θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, σήμερα ή αύριο.

Και εδώ συμβαίνει το απίστευτο γεγονός. Ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει έτοιμος να πραγματοποιήσει την πληρωμή, 700 εκατ. το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει συνάψει εγκαίρως την σχετική σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της οποίας γίνεται η πληρωμή.

Η σχετική σύμβαση βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και όπως ομολογεί ο Α’  Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης «αυτή την στιγμή δεν έχουμε τράπεζα για να πληρώσουμε». Κατά συνέπεια είναι άγνωστο πότε θα ξεμπλοκάρει η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να γίνει η πληρωμή.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν φτάνει κάποιοι να κάνουν καλά την δουλειά τους, εν προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά πρέπει να κάνουν κάτι ανάλογο και οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς, εν προκειμένου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη, το οποίο και προφανώς δεν την έχει κάνει καλά.

Έτοιμος να πληρώσει μόλις βγει η απόφαση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι έως το τέλος Οκτωβρίου 2018 θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το 70% της ενιαίας ενίσχυσης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιμος να πληρώσει μόλις βγει η απόφαση τονίζει ο Α’ αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης, στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης, χωρίς να μπορεί να πει το ακριβώς πότε.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτή τη στιγμή δεν έχει τράπεζα για να πληρώσει τις επιδοτήσεις. Αυτά είναι τα λόγια του Α’ Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη, αφού ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς.

Και ενώ από αυτήν την εβδομάδα είχαν την ελπίδα οι αγρότες να δουν το 70% της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς τους, παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του ποσού. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει την πληρωμή μόλις υπογραφεί η σύμβαση και σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 Οκτωβρίου αλλά όλα εξαρτώνται από το ελεγκτικό συνέδριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit tο υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κλπ.), ενώ όσοι είχαν μεταβολές στα δικαιώματα τους θα δουν μετά τους ελέγχους τις επιδοτήσεις.

Η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2018 που κυμαίνεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ θα πληρωθεί κανονικά τονίζει ο κ. Αποστολάκης, ενώ του χρόνου θα επανακαθοριστούν οι μειονεκτικές περιοχές και θα φανεί αν και ποιες θα αποχαρακτηριστούν.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων κυμαίνεται στα 1,6 δις ευρώ και στην πρώτη δόση θα μοιραστούν 700 εκατομμύρια σε περισσότερους από 600.000 παραγωγούς.

Τέλος, σε ότι αφορά στην ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017 και αυτό θα προσδιοριστεί από το πράσινο φως του ελεγκτικού συνεδρίου για τη σύμβαση του Υπουργείου με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ