Κυριακή 29 Μαϊου 2022

Κορυδαλλός: Απειλές από σωφρονιστικούς καταγγέλλουν κρατούμενοι  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κορυδαλλός: Απειλές από σωφρονιστικούς καταγγέλλουν κρατούμενοι   

 «Κάποιοι από το σωφρονιστικό σύστημα του Κορυδαλλού εκδικούνται εκείνους που αποκάλυψαν το άθλιο καθεστώς στο οποίο ζουν ασθενείς κρατούμενοι». Αυτό καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού οι οποίοι υποστηρίζουν πως μετά την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε με  παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες κράτησης  καρκινοπαθών ασθενών,   ακόμη και τελευταίου σταδίου, ξεκίνησε ένα «πογκρόμ» διώξεων και απειλών στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Στο «στόχαστρο» όσοι κρατούμενοι μίλησαν…

 Στόχος, όπως τονίζουν, μέσω facebook, οι κρατούμενοι,  είναι η τιμωρία εκείνων που πιθανολογείται ότι  μίλησαν στα Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να μπει τέλος στο  άθλιο καθεστώς κράτησης των βαρύτατα ασθενών οι οποίοι αντί νοσηλείας, αφήνονταν να αργοσβήνουν μέσα στο κελί τους.

Τι καταγγέλλουν οι κρατούμενοι

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, με ανάρτηση στο facebook, αναφέρει πως οι κρατούμενοι που θεωρούνται «ύποπτοι» ότι συνεισέφεραν στοιχεία για  να διαταχθεί τελικά η έρευνα της Δικαιοσύνης, απειλούνται με …απομόνωση από σωφρονιστικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αρχίσει ένα «κυνήγι μαγισσών», εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται:

“Υπό καθεστώς εκτεταμένης αντεκδίκησης τελούν οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού που «τόλμησαν» να ανοίξουν το στόμα τους και να αποκαλύψουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, κυρίως όσοι είναι ασθενείς και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Ο… «διωγμός» τους από τα στελέχη των φυλακών ξεκίνησε έπειτα από το δημοσίευμα το οποίο έφερε τον τίτλο «Το άθλιο πρόσωπο των φυλακών Κορυδαλλού» και αναφερόταν στις ιστορίες δύο συνανθρώπων μας, του Ανδρέα Γαβριηλίδη και ακόμη ενός κρατουμένου, αμφότεροι καρκινοπαθείς. Ο ένας τελικά δεν τα κατάφερε και έσβησε αποστεωμένος, αβοήθητος και μόνος. To video με τον άνθρωπο αυτόν που είχε έρθει στο φώς προκάλεσε σάλο και μεγάλες αντιδράσεις και εξελίξεις τόσο σε κοινωνικό όσο σε δικαστικό επίπεδο.

Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του Ανδρέα Γαβριηλίδη, για τον οποίο οι αρχές παραδέχονταν ότι πάσχει από κακόηθες νεόπλασμα (εμφανίζει προχωρημένη εξελισσόμενη διαβρωτική επεξεργασία του κάτω χείλους με συμμετοχή της κάτω γνάθου), αλλά -άκουσον άκουσον- «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα»! Και για τον λόγο αυτόν δεν μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί… Δηλαδή η Πολιτεία δεν τον αποφυλάκιζε όχι επειδή δεν είναι πολύ σοβαρά άρρωστος, αλλά επειδή… η ίδια δεν έχει κάνει κάτι μέχρι στιγμής για αυτό! Το άκρον άωτον της παράνοιας και της υποκρισίας, με θύμα έναν άνθρωπο που σβήνει βασανιστικά σε ένα κρεβάτι στον Κορυδαλλό”.

«Αντεκδίκηση» από σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Μετά λοιπόν το παραπάνω δημοσίευμα, οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν με τις μαρτυρίες τους και έγιναν αφορμή ώστε το θέμα να έρθει στην επικαιρότητα και να αναζητηθούν οι ευθύνες των αρμοδίων, άρχισαν να τελούν υπό καθεστώς αντεκδίκησης από τα σωφρονιστικά όργανα επειδή… τόλμησαν να σπάσουν την ομερτά.

Ένας από τους κρατουμένους ο οποίος πάσχει από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών, το οποίο είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε εξαγγείλει ότι θα υπαγόταν στο ΕΣΥ, επεσήμανε πως μετά το δημοσίευμα και την παρέμβαση του Αρείου Πάγου έχει ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» στο σωφρονιστικό ίδρυμα προκειμένου να «τιμωρηθούν» αυτοί που… τόλμησαν να ανοίξουν το στόμα τους.

Απειλές σε βάρος ασθενή κρατουμένου

Όπως αναφέρει ο κρατούμενος λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό του ανακοινώθηκε πως εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο, ακατάλληλο για τη θεραπεία που χρειάζεται. «Είμαι ασθενής και ζω με παροχή οξυγόνου. Μετά τα όσα έγιναν με τους δύο καρκινοπαθείς κρατουμένους άρχισαν να μας κυνηγούν επειδή ανοίξαμε το στόμα μας. Μου είπαν ότι θα με πάρουν από το δωμάτιο του νοσοκομείου και θα με πάνε σε άλλο, το οποίο βρίσκεται σε μαύρο χάλι και δεν έχει και τα αναγκαία όργανα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθουμε σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να μας στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή» υπογραμμίζει.

Αυτός ο ασθενής λοιπόν αποφάσισε να καταφύγει σε απεργία πείνας για να αποφύγει τη μεταφορά του σε άλλο δωμάτιο. Τότε άκουσε έκπληκτος τα σωφρονιστικά όργανα να τον απειλούν ότι θα τον στείλουν στην απομόνωση.

Είναι προφανές πως κάποιοι από το σωφρονιστικό σύστημα του Κορυδαλλού εκδικούνται εκείνους που αποκάλυψαν το άθλιο καθεστώς στο οποίο ζουν ασθενείς κρατούμενοι. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και το μέγεθος της σκανδαλώδους αδιαφορίας ορισμένων αρμοδίων έναντι των υποδείξεων της διεθνούς κοινότητας και πιο συγκεκριμένα του ειδικού απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης Άλαν Μίτσελ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Κορυδαλλό και είδε με τα μάτια του αυτές τις αθλιότητες. Με λίγα λόγια, το σύστημα εξετέθη και τώρα παίρνει το αίμα του πίσω.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ