Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Με βήμα ταχύ προς το εδώλιο ο Νικολά Σαρκοζί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με βήμα ταχύ προς το εδώλιο ο Νικολά Σαρκοζί

Αυξάνονται οι πιθανότητες να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά την απόρριψη της  πρώτης προσφυγής με την οποία ζητούσε να μην δικαστεί για τις κατηγορίες της αθέμιτης άσκησης επιρροής και της διαφθοράς.

Αν ο Σαρκοζί χάσει και τη δεύτερη προσφυγή του  τότε θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού.

Ο Σαρκοζί, που ήταν πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, φέρεται ότι βοήθησε έναν εισαγγελέα να προαχθεί με αντάλλαγμα να λάβει πληροφορίες σχετικά με μια χωριστή ποινική έρευνα.

Οι καταγγελίες αναφέρουν πως ο Καντάφι χρηματοδότησε την εκστρατεία του Σαρκοζί

Οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές υποκλοπές για να εξετάσουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο εκλιπών Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί, όταν άρχισαν να υποπτεύονται πως ο πρώην πρόεδρος είχε ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών προκειμένου να ενημερώνεται για την υπόθεση. Δεν είναι σαφές πότε θα ληφθεί η απόφαση για την επόμενη έφεση.

Ο Σαρκοζί ηττήθηκε από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ όταν διεκδίκησε την επανεκλογή του το 2012. Από τότε αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών για διαφθορά, απάτη, ευνοιοκρατία και παρατυπίες στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του.

Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, δεν απαγγέλλονται επισήμως σε βάρος ενός υπόπτου κατηγορίες για έγκλημα παρά μόνο αν πρόκειται να δικαστεί. Η αθέμιτη άσκηση επιρροής μπορεί να τιμωρηθεί στη Γαλλία με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων και πρόστιμο 500.000 ευρώ

Ο Σαρκοζί έχασε την προεδρική ασυλία ένα μήνα αφότου εγκατέλειψε τον θώκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ