Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Νίκος Παρασκευόπουλος: Η επιλογή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Παρασκευόπουλος: Η επιλογή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα

Τον τελευταίο καιρό η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική σε σχέση με τον χρόνο εκλογής της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, δεδομένης της λήξης της θητείας της Εισαγγελέως και του Προέδρου στις 30 Ιουνίου. Η αντίρρησή τους είναι ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για την σχετική εκλογή.

Γράφει ο πρ. Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος

Η πολιτική σε μια Δημοκρατία κινείται μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Κατά το Σύνταγμα η κατάλληλη στιγμή για τις επιλογές των κορυφαίων  της Δικαιοσύνης είναι αυτή της λήξης  της θητείας τους,  δηλαδή, ως τις 30 Ιουνίου. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή έχει χαρακτηριστικά πολιτικής παρέμβασης.

Στην Δημοκρατία ισχύει η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και κατ’ αρχήν τα πράγματα της Δικαιοσύνης ρυθμίζονται από την ίδια. Κατ’ εξαίρεση προβλέπεται, ως περίπτωση διασταύρωσης, να αποφαίνεται τελικά για την επιλογή αυτή το Υπουργικό Συμβούλιο. Όμως προσοχή: όσοι δικαστικοί φθάνουν στην τελική κρίση έχουν καταξιωθεί με αλλεπάλληλες κρίσεις Δικαστικών Συμβουλίων. Το κύριο βάρος επομένως της επιλογής είναι δικαστικό.  Η κυβερνητική παρέμβαση στο τέλος πρέπει να αποτελεί μόνο μια διακριτική τελική εγγύηση της Δημοκρατίας για κρίσεις που μπορεί να έχουν καίριες επιπτώσεις  στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Όσοι, λοιπόν, σήμερα από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητούν ν΄ αλλάξει ο θεσμικά εγγυημένος χρόνος εκλογής προσπαθούν να παραμερίσουν την νομιμότητα για χάρη της κομματικής σκοπιμότητας.  Εμφανίζουν τους κορυφαίους δικαστικούς ως δήθεν προϊόντα κομματικής αρεσκείας και έμπνευσης.

Η τελική επιλογή που εκκρεμεί πρέπει να γίνει στον οφειλόμενο χρόνο και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, όπως προτείνει και ο Υπουργός, ώστε να μπορεί η Δικαιοσύνη να επιβεβαιώνει την αξία της.

*Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ