Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Οι μαθητές – ακτιβιστές για το κλίμα διατυπώνουν τα αιτήματά τους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι μαθητές – ακτιβιστές για το κλίμα διατυπώνουν τα αιτήματά τους

Συγκεκριμένα αιτήματα για την πολιτική του κλίματος διατυπώνει για πρώτη φορά το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» των μαθητών της Γερμανίας, οι οποίοι διαδηλώνουν για το περιβάλλον.

Σε ένα «έγγραφο θέσεων», οι συντονιστές του μαθητικού κινήματος διατυπώνουν προτάσεις για τη βελτίωση του κλίματος, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίων και δήμων.

Συγκεκριμένα, ζητούν:

  • Καθολική εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030
  • Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 100% έως το 2035
  • Τερματισμό λειτουργίας του 25% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έως το τέλος του έτους.
  • Άμεση εισαγωγή φόρου διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του, το έγγραφο συνειδητά περιγράφει στόχους και όχι μέτρα, καθώς «αποτελεί ευθύνη των πολιτικών να βρουν τον κατάλληλο δρόμο προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης της Γης κατά 1,5 βαθμό», ο οποίος, όπως επισημαίνεται, τέθηκε κατά τη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι και στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση λήψη μέτρων.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα αιτήματα είναι φιλόδοξα», τονίζουν οι ακτιβιστές, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες διαδηλώνουν ζητώντας αλλαγή της πολιτικής για το κλίμα. Οι κινητοποιήσεις, τις οποίες έχει χαιρετίσει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, διχάζουν πάντως τους Γερμανούς πολιτικούς, καθώς οι συμμετέχοντες κάθε Παρασκευή απέχουν από τα μαθήματά τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ