Παρασκευή 27 Μαϊου 2022

Η σουηδική εισαγγελία ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση ο Τζούλιαν Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η σουηδική εισαγγελία ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση ο Τζούλιαν Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού

Η σουηδική εισαγγελία διατύπωσε σήμερα αίτημα να τεθεί υπό κράτηση ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει ήδη φυλακιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει της έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εις βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks ο οποίος διώκεται για βιασμό που φέρεται να διαπράχθηκε στη Σουηδία το 2010.

«Ζητώ από το δικαστήριο να θέσει υπό κράτηση τον Ασάνζ ερήμην, λόγω υποψιών για βιασμό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Εύα-Μαρί Πέρσον, η εισαγγελέας προανάκρισης, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα εκ νέου της ποινικής έρευνας σε βάρος του Αυστραλού.

Το αίτημα κατατέθηκε στο δικαστήριο της Ουψάλας το οποίο, σύμφωνα με τη σουηδική δικονομία, πρέπει να αποφανθεί το αργότερο την επόμενη της κατάθεσης του αιτήματός ενώπιόν του.

Η Εύα-Μαρί Πέρσον διευκρίνισε πως αν το αίτημα γίνει δεκτό, θα εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ώστε να εξασφαλίσει τη μεταφορά του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία.

Στις 13 Μαΐου, η Σουηδία άνοιξε εκ νέου την έρευνα για τις κατηγορίες για βιασμό εις βάρος του Ασάνζ που είχαν για πρώτη φορά διατυπωθεί εναντίον του το 2010.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου αφού το Κίτο απέσυρε το άσυλο που του είχε χορηγήσει.

Θα πρέπει τώρα να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους επειδή παραβίασε τους όρους της υπό επιτήρηση απελευθέρωσής του καταφεύγοντας στην πρεσβεία το 2012, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για δύο υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων, η μία από τις οποίες έχει παραγραφεί.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει επίσης αίτημα έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπό του πολλών απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με την Πέρσον, «στην περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα έκδοσης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι βρετανικές αρχές θα αποφασίσουν στη βάση της αρχής της προτεραιότητας. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι αδύνατο να προβλεφθεί».

Τα WikiLeaks δημοσιοποίησαν στα τέλη Ιουλίου 2010 περίπου 70.000 απόρρητα έγγραφα για τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, 400.000 αναφορές σχετικές με την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και, έναν μήνα αργότερα, το περιεχόμενο περίπου 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Η σουηδική δικαιοσύνη εγκατέλειψε τις διώξεις τον Μάιο του 2017, αδυνατώντας να προωθήσει την έρευνα. Όμως η θεαματική σύλληψη του Ασάνζ στις 11 Απριλίου στο Λονδίνο ανανέωσε τις ελπίδες της ενάγουσας και του δικηγόρου της ότι θα παραδοθεί στη Σουηδία προκειμένου να δικαστεί πριν από την παραγραφή του αδικήματος τον Αύγουστο του 2020.

Ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, το 2010, η ενάγουσα είχε συναντήσει τον Ασάνζ στη διάρκεια μιας διάσκεψης των WikiLeaks στη Στοκχόλμη. Τον κατηγορεί ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της τη νύχτα της 16ης προς 17η Αυγούστου, ενώ κοιμόταν και χωρίς προφυλακτικό, παρότι εκείνη είχε αρνηθεί πολλές φορές την επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστηρίζει ότι η γυναίκα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της και είχε δεχθεί να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ