Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ο Πολάκης που μαγνητοφωνούσε(;)… ο Στουρνάρας και ο εισαγγελέας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Πολάκης που μαγνητοφωνούσε(;)… ο Στουρνάρας και ο εισαγγελέας

Μια σαφής διάταξη του Ποινικού Κώδικα περιγράφει όσα φέρονται να έγιναν χθες το απόγευμα και έγιναν γνωστά χθες το βράδυ. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τηλεφώνησε στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας με αφορμή την «έρευνα» για το περίφημο καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ που πήρε από την Attica Bank και (εμφανίζεται να) τον ηχογράφησε στο τηλέφωνο.

Η ηχογράφηση συνάγεται από δυο πράγματα: Πρώτον δημοσιεύθηκαν αυτούσια αποσπάσματα από αυτή και δεύτερον την πιστότητά τους επιβεβαίωσε στο facebook, ο ίδιος ο κ. Πολάκης.

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν ο κ. Σουρνάρας γνώριζε ότι τον μαγνητοφωνούσε ο υπουργός, αν του δηλώθηκε δηλαδή. Σε κάθε περίπτωση και να του δηλώθηκε , προκύπτει το έτερο ερώτημα, αν είχε δικαίωμα αυτός που μαγνητοφωνούσε να διανείμει το υλικό σε αποσπάσματα.

Ελέγχων και ελεγχόμενος

Παράλληλα, πέραν της συναγόμενης μαγνητοφώνησης, ένας ελεγχόμενος (ο κ. Πολάκης για το δάνειό του) τηλεφωνεί στο πρόσωπο που έχει τον θεσμικό ρόλο να τον ελέγξει. Του λέει (σύμφωνα με τα αποσπάσματα) πως δεν θέλει να τον ρωτήσει για το δάνειο του αλλά να του πει να ελέγξει κι άλλους (πολιτικούς του αντιπάλους). Του λέει επίσης πως αν δεν το κάνει θα πάει στην ΤτΕ και δε θα φύγει από κει αν δεν τους ελέγξει.

Συνιστά αυτό παρέμβαση; Συνιστά έμμεση απειλή;

Μαγνητοφώνηση

Η περίπτωση πάντως που κάποιος μαγνητοφωνεί κάποιον άλλο χωρίς τη ρητή συναίνεσή του, είναι βαρύ ποινικό αδίκημα. Ο ποινικός κώδικας («Άρθρο 370Α – Ποινικός Κώδικας – Παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας) αναφέρει :

  1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.
  2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.
  3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου.

Εισαγγελέας

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως η συγκεκριμένη πράξη (της μαγνητοφώνησης δηλαδή, και της διαρροής της συνομιλίας , κυρίως εφόσον αυτή έχει γίνει εν αγνοία του άλλου, συνιστά αυτεπαγγέλτως διωκόμενη πράξη, η οποία θα έπρεπε να τεθεί υπό εισαγγελική διερεύνηση. Έτσι λειτουργούν οι ευνομούμενες πολιτείες. Αν η Ελλάδα είναι ευνομούμενη χώρα, θα το γνωρίζουμε σε λίγες ώρες.

Επιβεβαίωση Πολάκη!

Η συνομιλία δημοσιεύθηκε από το Documentonews και την πιστότητά της επιβεβαίωσε ο κ. Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook:

«ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ !!! Καθαρός ουρανός αστραπές ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ!!! …και μιλάει στους πάντες στα Ισα !!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ…»

Η συνομιλία έχει ως εξής:

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας;        ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, ο ίδιος. Π: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.        Σ: Γεια σας τι κάνετε; Π: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.        Σ: Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι Π: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.        Σ: Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση. Π: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια. 1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια, 2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, 3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα, 4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα. Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.         Σ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Π: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;        Σ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω. Π: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…        Σ: Μπα, όλοι δικοί μου είναι. Π: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;        Σ: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν. Π: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.        Σ: Μάλιστα, καλά. Π: Καλό απόγευμα.       Σ: Καλό απόγευμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ