Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ο Π. Παυλόπουλος θέτει θέμα Γερμανικών αποζημιώσεων στον Σταϊνμάιερ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Π. Παυλόπουλος θέτει θέμα Γερμανικών αποζημιώσεων στον Σταϊνμάιερ

Θέμα Γερμανικών αποζημιώσεων αναμένεται να θέσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.

Η ευθεία αναφορά – δεν είναι η πρώτη βέβαια- του Έλληνα Προέδρου, αποτελεί το πρώτο βήμα της διπλωματικής αντεπίθεσης που έχει ξεκινήσει η Αθήνα για το θέμα,  και το οποίο μπαίνει πλέον στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος.

Άλλωστε τις προηγούμενες μέρες το Der Spiegel αναφέρθηκε σε ευθεία νομική διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των Ναζί στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του dikastiko.gr  , το οποίο στις 5 Οκτωβρίου αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο της Ελληνικής πλευράς για νομική και διακρατική διεκδίκηση με προμετωπίδα της επιθετικής διπλωματίας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων:

Η Ελλάδα θα διεθνοποιήσει το θέμα με “πρεσβευτή” τον ΠτΔ

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώταν από τη οικονομική στήριξη της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Το πόρισμα 

Ο Γ. Σταμούλης από τον οποίο ξεκίνησε το θέμα των αποζημιώσεων

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ο πρόεδρος της Βουλής Νικ. Βούτσης, είχε πει ξεκάθαρα πως η ελληνική βουλή θα επικυρώσει κατ΄ αρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δις ευρώ από τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δις ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014.

Ο κ. Βούτσης μάλιστα είχε δηλώσει ότι η διεκδίκηση δεν μπορούσε να γίνει όσο η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά προφανώς πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός. Αυτό θα γίνει με διεθνοποίηση του ζητήματος όπου η Ελλάδα θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιο επίπεδο: στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ