Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας θα προτιμούσε οι Δανοί τζιχαντιστές να είχαν πεθάνει στη Συρία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας θα προτιμούσε οι Δανοί τζιχαντιστές να είχαν πεθάνει στη Συρία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, ο οποίος καλείται να οργανώσει την επιστροφή Δανών που πολέμησαν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα πως θα ήταν καλύτερα οι άνθρωποι αυτοί «να είχαν πέσει στη μάχη εκεί πέρα».

Η Κοπεγχάγη είναι πάντως έτοιμη να υποδεχθεί τους Δανούς υπηκόους που είχαν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών, δήλωσε ο συντηρητικός Σόρεν Πάπε Πούλσεν ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, σύμφωνα με τον δανέζικο Τύπο.

Οι δηλώσεις του καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση.

«Είναι λόγια που δεν θα πρόφερα ποτέ», είπε μια εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, η Τρίνε Μπράμσεν.

Για τον υπουργό, «είναι καλύτερα να είναι φυλακισμένοι εδώ, παρά να ταξιδεύουν ελεύθερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 40 τζιχαντιστές, που έχουν σχέσεις με τη Δανία, βρίσκονται στο έδαφος του πρώην «χαλιφάτου» του ΙΚ. Δέκα εξ αυτών είναι φυλακισμένοι εκεί.

Από το 2016, στη Δανία μπορούν να διώκονται δικαστικά πρόσωπα που πολεμούν σε ζώνες συγκρούσεων με τρομοκρατική οργάνωση.

Δεκατρία πρόσωπα καταδικάστηκαν επειδή εντάχθηκαν ή επιχείρησαν να ενταχθούν σε τρομοκρατική οργάνωση, διευκρίνισε ο υπουργός.

Εννέα απ’ αυτά στερήθηκαν τη δανική υπηκοότητα και απελάθηκαν. Καθώς τα υπόλοιπα ήταν αποκλειστικά Δανέζες, δεν ήταν δυνατόν να τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Από το 2012, περίπου 150 πρόσωπα μετέβησαν, από τη Δανία, στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών. Ένα τρίτο εξ αυτών έχει επιστρέψει στη Δανία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ