Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Πανελλαδικό “χειρόφρενο” (έως τις 16:00) των οδηγών ταξί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πανελλαδικό “χειρόφρενο” (έως τις 16:00) των οδηγών ταξί

Με 12ωρη πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 8 Νοεμβρίου από τις 04:00 έως τις 16:00, απάντησαν οι οδηγοί ταξί στην εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει η BEAT εναντίον του προέδρου της Ομοσπονδίας, Θύμιου Λυμπερόπουλου, για συκοφαντική δυσφήμιση και η οποία πρόκειται να εκδικαστεί σήμερα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των ταξί ΠΟΕΙΤΑ, ειπώθηκε ότι αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρείες διαμεσολάβησης, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, μετά τον παροπλισμό της εταιρείας Uber το μεταφορικό έργο των ταξί αυξήθηκε κατά 35-40%.

Η συνήθεια κάποιων διαμεσολαβητικών εταιρειών να νοθεύουν τον ανταγωνισμό, ανέφερε ο κ. Λυμπερόπουλος, πότε με παράνομες προσφορές, πότε με παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας, πότε με την τεχνική των τριγωνικών συναλλαγών με κατάληξη τη φοροαποφυγή, σκοντάφτει πλέον στον ν. 4530/2018 και στο ν. 4446/16. Είναι πλέον ζήτημα των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών να εφαρμόσουν το νόμο και να δημιουργήσουν ένα υγιή πεδίο ανταγωνισμού στον τομέα των επιβατικών μεταφορών, κατέληξε.

Τα στελέχη της ΠΟΕΙΤΑ υπενθύμισαν ότι τα μέλη της θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 π.μ., μεθαύριο Πέμπτη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Μάλιστα, υπερασπιστές του κ. Λυμπερόπουλου στο δικαστήριο με τη ΒΕΑΤ, όπως είπε ο ίδιος, θα είναι μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Αθανάσιος Βούρδας.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης και της συγκέντρωσης της ΠΟΕΙΤΑ στην Ευελπίδων είναι:

  • Πιστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από όλους είτε πρόκειται για μεμονωμένο ταξιτζή είτε για δίκτυο ή για διαμεσολαβητική εταιρεία.
  • Άμεση πάταξη της υποκλοπής έργου από φορείς (ΙΧ), που δεν έχουν δικαίωμα επιβατικής μεταφοράς.
  • Άμεση προσαρμογή όλων των εταιρειών διαμεσολάβησης με το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αστική μεταφορά.

Η αγωγή αποζημίωσης της Beat

Η Beat ζητεί με την αγωγή της, αποζημίωση ύψους 260 χιλιάδων ευρώ, από τον κ. Λυμπερόπουλο με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου της ΠΟΕΙΤΑ πως η εταιρεία έχει βρει τρόπους να γλυτώνει την καταβολή φόρων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Beat, οι δηλώσεις του κ. Λυμπερόπουλου οδήγησαν σε ζημία της εταιρείας καθώς, το 20% από τους περίπου 8.000 οδηγούς ταξί με τους οποίους συνεργάζεται, σταμάτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Ως μάρτυρας στη συζήτηση στο Πρωτοδικείο αναμένεται να είναι ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο πλευρό του Προέδρου της ΠΟΕΙΤΑ, στα δικαστήρια, όπως και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Θάνος Βούρδας.

Από την πλευρά της Beat, πάντως, αναμένεται να κατατεθούν στο δικαστήριο, όπως έχει πει ο ιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας, Νίκος Δρανδάκης, τα στοιχεία από τους ελέγχους στα οικονομικά της εταιρείας που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες ή ατασθαλίες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων έχει καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 το πρωί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ