Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Παραδόθηκε η έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παραδόθηκε η έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το 2017 επιδόθηκε από τον πρόεδρός της και επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο, τόσο στον πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση, όσο και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά την επίδοση στον πρόεδρο της Βουλής παρέστη και ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Αντώνιος Συρίγος.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε τη συνέπεια και την παρεμβατικότητα της Αρχής στα κρίσιμα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων, τα οποία αναδύονται με πολλούς τρόπους πλέον και σε διεθνή κλίμακα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αρχή θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο της και στο μέλλον. Από την πλευρά του ο κ. Μενουδάκος χαρακτήρισε κομβικής σημασίας για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το έτος 2017, δεδομένου ότι συμπληρώθηκαν 20 χρόνια λειτουργίας της, ενώ από το 2018 άρχισε να λειτουργεί ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων -το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η Αρχή- όπου ενισχύονται τα δικαιώματα και αυστηροποιούνται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Με τον Κανονισμό ενισχύεται και η αποστολή της Αρχής σε πολλούς τομείς και διευρύνονται οι συνεργασίες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, ο κ. Μενουδάκος παρατήρησε ότι το 2017 υπήρξε βελτίωση της αποδοτικότητας της Αρχής, αλλά και αύξηση των αιτημάτων των πολιτών.

Η έκθεση θα δοθεί στην αρμόδια επιτροπή, όπου και θα κληθεί για ακρόαση ο κ. Μενουδάκος, όχι «μόνον ως ελεγχόμενος, αλλά και ως παιδαγωγός στο κρίσιμο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων», όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε στην τέταρτη σύνοδο της κοινοβουλευτικής περιόδου κι έχει μεγάλη σημασία όλο το νέο πλαίσιο να τεθεί σε μια πρώτη εφαρμογή. Αυτό θα αποτελέσει μια καλή προίκα για την επόμενη περίοδο της Βουλής, μετά τις εθνικές εκλογές».

Και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παράλληλα, η ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής επιδόθηκε από τον κ. Μενουδάκο και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος συνεχάρη τα μέλη και τους εργαζομένους της Επιτροπής και σημείωσε ότι το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο για την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς 20 χρόνια μετά, έχει πλήρως προσαρμοσθεί και η Ελληνική νομοθεσία στα διεθνή και στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Από την 1.1.2019 θα υπάρχει πια ένας «ενιαίος χώρος» για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ακόμα, επισήμανε ότι είναι σημαντική η δουλειά που κάνει η Αρχή για να ενημερωθεί ο κόσμος, είτε τα φυσικά είτε τα νομικά πρόσωπα, ως προς στις ευθύνες που έχει καθένας για την προστασία αυτών των δεδομένων, που είναι τόσο σημαντικά για την προστασία της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου. Μάλιστα ανέφερε ότι οι περιλήψεις των αποφάσεων τις οποίες λαμβάνει η Αρχή είναι «εξαιρετικά χρήσιμες και για τον απλό άνθρωπο, πολύ περισσότερο για τα δικαστήρια, για τον νομικό κόσμο, ο οποίος χειρίζεται τα ζητήματα αυτά».

Ο κ. Μενουδάκος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για «το σταθερό ενδιαφέρον του στην προώθηση της αποστολής της Αρχής», επισήμανε ότι η έκθεση την οποία παρέδωσε αποτυπώνει το έργο που υλοποιήθηκε σε όλους τους τομείς παρέμβασής της, στο πλαίσιο της αποστολής που της έχει αναθέσει η Πολιτεία, καθώς και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες της.

Ο πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ακόμη ότι το 2017 ήταν μια χρονιά κομβικής σημασίας για την Αρχή: «Ήταν το έτος, κατά το οποίο συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας και ταυτοχρόνως, η τελευταία χρονιά που ολοκληρώθηκε υπό το καθεστώς της πρώτης ενωσιακής νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων, που θεσπίστηκε το 1995. Πλέον από τις 25 Μαΐου άρχισε να εφαρμόζεται το νέο ευρωπαϊκό νομοθέτημα, ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, με τον οποίο ενισχύονται τα υφιστάμενα ατομικά δικαιώματα, ενώ παράλληλα κατοχυρώνονται και νέα».

Τέλος, ο κ. Μενουδάκος τόνισε ότι η Αρχή όφειλε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές εξαιρετικά αποδυναμωμένη από άποψη προσωπικού και υποδομών πληροφορικής και δικτύων αλλά χάρις στην ένταση, όμως, των προσπαθειών του προσωπικού της, βελτίωσε περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ