Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ραντάρ θα τοποθετηθούν στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ραντάρ θα τοποθετηθούν στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη

Τρία ραντάρ θα εγκατασταθούν σε διαφορετικά σημεία μέσα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν σήμα στην πυροσβεστική υπηρεσία, μέσα σε μόλις δύο λεπτά από την εκδήλωση της φωτιάς.

Το σύστημα που θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε με κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε με ίδιους πόρους, θα προσδιορίζει με ακρίβεια το σημείο εκδήλωσης της εστίας της πυρκαγιάς και θα δίνει έτσι τη δυνατότητα στις δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσεγγίσουν άμεσα την περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί εγκαίρως η επέκταση της φωτιάς.

Την ερχόμενη Κυριακή η φύτευση βραδυφλεγών φυτών στο περιαστικό δάσος

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δράση φύτευσης βραδυφλεγών φυτών κατά μήκος της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης στο περιαστικό δάσος. Συγκεκριμένα θα φυτευτούν 1500 φυτά, πικροδάφνες, ακακίες και δεντρολίβανο σε μήκος 1.100 μέτρων, από τον κόμβο προς Φιλίππειο ως τον κόμβο προς Φίλυρο. Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σε επόμενη φάση η δράση θα επαναληφθεί αλλά αυτή τη φορά από τον κόμβο προς Φιλίππειο ως τον κόμβο προς Τριανδρία. Στόχος του φράχτη που θα δημιουργηθεί είναι να ανασχέσει τον κίνδυνο επέκτασης πυρκαγιάς στο δάσος του Σέιχ Σου, καθώς στα συγκεκριμένα σημεία διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς. «Έχουμε διαπιστώσει, επίσης, ότι εκδηλώνονται πολλές φωτιές από αναμμένο τσιγάρο στο συγκεκριμένο σημείο, την ώρα που τα οχήματα κινούνται στον περιφερειακό», είπε η κ. Πατουλίδου. Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι χάρη στην απομάκρυνση, πέρσι, 55,5 χιλιάδων τόνων ογκωδών αντικειμένων από το περιαστικό δάσος αποφεύχθηκαν πάνω από δέκα φωτιές.

Έξαρση στις φωτιές σε προεκλογική περίοδο

Ένα ακόμη στοιχείο με μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κωνσταντίνος Παχίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Δυστυχώς όταν έχουμε προεκλογικές περιόδους έχουμε και μια έξαρση στις φωτιές, αλλά πιστεύουμε ότι μέχρι το Μάιο θα μπορέσουμε αυτό να το προλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά επικαλούμενος στατιστικά δεδομένα. Διαβεβαίωσε ωστόσο, σε κάθε περίπτωση για την ετοιμότητα της πυροσβεστικής.

Η δράση της ερχόμενης Κυριακής υλοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την τροχαία, την διεύθυνση αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που θα προμηθεύσει τα φυτά, εθελοντών και των εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που θα συμμετέχουν στη δράση και στη συντήρηση των φυτών για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ