Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ρωσία: Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς κατέθεσε αγωγή κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρωσία: Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς κατέθεσε αγωγή κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης

Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι κατέθεσε αγωγή κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης επειδή το συμπεριέλαβε στο μητρώο των οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που κατατάσσονται στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας», μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Μάλιστα, αξιώνει να θεωρηθεί μη σύννομη η καταχώρηση του στο μητρώο και να υποχρεώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να το διαγράψει από το εν λόγω μητρώο.

Όπως δήλωσε ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος Βιτσισλάβ Γκιμάντι, το Ίδρυμα μέσω της αγωγής απαιτεί να δοθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης τα έγγραφα εκείνα βάσει των οποίων ελήφθη η απόφαση να συμπεριληφθεί στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας».

Ο Γκιμάντι υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα δεν έλαβε χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Αναφερόμενος μάλιστα σε έμβασμα που έλαβε κατά τους ισχυρισμούς των αρχών από την Ισπανία, είπε ότι «το ισπανικό έμβασμα εστάλη σε λογαριασμό που είχαν δεσμεύσει βάσει της ποινικής δίωξης» και πως «το ίδρυμα θα μπορούσε να το στείλει πίσω στον αποστολέα ως λάθος».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το ίδρυμα κατά της Διαφθοράς στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας» στις 9 Οκτωβρίου, με το επιχείρημα ότι έλαβε εμβάσματα από την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης τα εμβάσματα εστάλησαν από την αμερικανική εταιρεία Star-Doors.Com LLC και τον Ισπανό Roberto Fabio Monda Cardenas. Η εταιρεία που κατασκευάζει πόρτες και ντουλάπες ανήκει στον ρωσικής καταγωγής Γιούρι Μάσλιχοφ και στη σύζυγό του. Ο Μάσλιχοφ είχε δηλώσει αργότερα ότι έστειλε προσωπικά του χρήματα στο Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, ενώ όταν δημοσιοποιήθηκε το όνομα του άρχισε να δέχεται σωρεία απειλών.

Ο Ναβάλνι ισχυρίσθηκε ότι το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς ποτέ δεν έλαβε ξένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος όλα τα χρήματα είναι εισφορές που προέρχονται από Ρώσους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ