Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Στο Μάτι μαζεύουν υπογραφές κατά του νέου Ποινικού Κώδικα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Μάτι μαζεύουν υπογραφές κατά του νέου Ποινικού Κώδικα

Με αίτημα να αποσυρθεί η πρόταση τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα που περιορίζει σε πέντε χρόνια τις ποινές για τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής προχωρούν στη συγκέντρωση υπογραφών μέσω του Διαδικτύου.

Στο κάλεσμά τους για συμμετοχή στην e-κινητοποίηση εξηγούν:

«Στις 23 Ιουλίου 2018, στο Μάτι Αττικής και τις γύρω περιοχές, η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ζωές, σπίτια και εκτάσεις. Πάνω από 1.500 άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι, χωρίς καμία ειδοποίηση για τη φωτιά, οι περισσότεροι για ώρες μέσα στο νερό. Εκατό άνθρωποι κατέληξαν, 80 εγκαυματίες δυσκολεύονται σήμερα να ζήσουν και ορισμένοι δεν θα επανέλθουν ποτέ, δύο στα τρία σπίτια είναι κατεστραμμένα και ακατοίκητα, εκατοντάδες δέντρα και ζώα έχουν καεί. Οι εισαγγελείς συνοψίζουν στο πόρισμά τους τη φρίκη όσων έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών εκείνη την ημέρα και αποδεικνύουν την ανεπάρκεια των υπεύθυνων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ως όφειλαν την κατάσταση, παρότι η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για την σοβαρότητα των καιρικών συνθηκών.

Πιστεύουμε ότι σε όλες τις θέσεις ευθύνης της Πολιτείας οι κρατικοί λειτουργοί έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν εγκαίρως και να προστατεύουν τους πολίτες με αποτελεσματικότητα και με κάθε μέσον. Ως πολίτες έχουμε το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της προστασίας μας εκ μέρους του κράτους. Όμως, καμία ειδοποίηση, καμία προστασία και καμία βοήθεια δεν δόθηκε εγκαίρως στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής στις 23 Ιουλίου: Αμπελούπολη, Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι και Προβάλινθος αφέθηκαν στην τύχη τους. Όσοι ευθύνονται για αυτό,πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά από τη Δικαιοσύνη».

Δηλώνουν δε πως γίνονται «μάρτυρες μιας θρασύτατης προσπάθειας να τροποποιηθεί ο νόμος και να πέσουν οι υπεύθυνοι “στα μαλακά”: στο σχέδιο του Νέου Ποινικού Κώδικα, που είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 27 Μαρτίου, καταργείται η παλιότερη διάταξη του άρθρου 94 που επέτρεπε την επιβολή συνολικής ποινής 10 ετών φυλάκισης για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, κι έτσι μπαίνει ανώτατο όριο 5 ετών φυλάκισης, που μάλιστα είναι εξαγοράσιμη!».

Όπως σημειώνουν, αυτή η προοπτική «είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης. Μας είπαν ότι ο Ποινικός Κώδικας δεν δίνει δυνατότητα κακουργηματικής δίωξης για το Μάτι. Μας είπαν να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι οι υπεύθυνοι για 100 θανάτους θα κατηγορηθούν μόνο για πλημμελήματα, αν και υπάρχουν αντίθετες νομικές απόψεις. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, γιατί αλλάζουν τώρα τον ίδιο το νόμο που επικαλούνται; Γιατί μειώνουν το όριο της ποινής στα 5 χρόνια, που είναι εξαγοράσιμα; Μήπως για να αποκλείσουν κάθε περίπτωση σοβαρής τιμωρίας των ενόχων;» διερωτώνται.

Απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροποποίηση αυτή από το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα. «Και αν η κυβέρνηση δεν την αποσύρει, απαιτούμε από τη Βουλή να την καταψηφίσει. Απαιτούμε να δοθεί στους Έλληνες Δικαστές η δυνατότητα να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους της καταστροφής, χωρίς τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που τους δένουν τα χέρια.

Απαιτούμε δικαιοσύνη. Υπογράφουμε το αίτημά μας» προτρέπουν οι κάτοικοι του Ματιού και των γύρω περιοχών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ