Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο συνέδριο του ΙΕΠ με θέμα «Εκπαίδευση στη Δημοκρατία – Δημοκρατία στην Εκπαίδευση»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο συνέδριο του ΙΕΠ με θέμα «Εκπαίδευση στη Δημοκρατία – Δημοκρατία στην Εκπαίδευση»

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας  μεταξύ ΙΕΠ και ΓΓΙΦ για την ενίσχυση και προώθηση της έμφυλης ισότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε, απευθύνοντας χαιρετισμό, στην έναρξη του διήμερου Συνεδρίου με θέμα «Εκπαίδευση στη Δημοκρατία – Δημοκρατία στην Εκπαίδευση», που διεξήχθη στις 19 και 20/4/2019 στο Ε.Β.Ε.Α. και στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών, στην Αθήνα.

Η θεματική του Συνεδρίου εστίασε στην πολύτροπη σχέση δημοκρατίας και εκπαίδευσης, στην αναγκαιότητα αλληλοθωράκισης των δύο θεσμικών συστημάτων, ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή που ο ρατσισμός, ο σεξισμός και ο φασισμός δεν παύουν να επιδεικνύουν τα σκληρά και άνισα χαρακτηριστικά τους.

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο αίτημα της έμφυλης ισότητας, τονίζοντας πως δεν μπορεί να νοηθεί μια κοινωνία δημοκρατική, αν δεν διασφαλίσει την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι: «Αν η Δημοκρατία και η εκπαίδευση συνδέονται άρρηκτα ή οφείλουν να συνδέονται, αλληλοτροφοδοτώντας το ένα θεσμικό σύστημα το άλλο,  με στόχο την συγκρότηση  πολιτών υπεύθυνων, ενεργών, κριτικών, αντιστοίχως και η έμφυλη ισότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση και των δύο για το βάθεμα της δημοκρατίας και  την  ποιοτική ενίσχυση και της εκπαίδευσης».

Περαιτέρω, η κα Κούβελα τόνισε το στόχο του έργου της ΓΓΙΦ που, μέσω των πολιτικών της τόσο σε επίπεδο ενεργητικής συμμετοχής γυναικών στη δημόσια σφαίρα, όσο και των πολιτικών της στο χώρο της εκπαίδευσης, είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στην αναγωγή των γυναικών σε ουσιαστικά μέλη του δημοκρατικού γίγνεσθαι, συμπεριλαμβανομένων και των ομάδων που, λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνότητας τάξης, θρησκείας κτλ δεν έχουν την ίση πρόσβαση, ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην πολιτική.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε σε επιμέρους δράσεις της ΓΓΙΦ υπέρ της εξάλειψης των ανισοτήτων λόγω φύλου στην εκπαίδευση και, τονίζοντας την υπέρμετρη σημασία της εισαγωγής της έμφυλης διάστασης στην παιδεία εν γένει, δήλωσε ότι: «Οφείλουμε να στοχεύουμε και να επενδύουμε σε εκείνο το είδος της εκπαίδευσης που θα παράγει μαθητές και μαθήτριες, με σεβασμό στην διαφορετικότητα, την ατομική ελευθερία, την ισότητα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ