Παρασκευή 01 Ιουλίου 2022

Συνέλαβαν στην Πολωνία υπάλληλο της Huawei για κατασκοπεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνέλαβαν στην Πολωνία υπάλληλο της Huawei για κατασκοπεία

Η Πολωνία συνέλαβε έναν Κινέζο εργαζόμενο στην Huawei και έναν Πολωνό που ειδικεύεται στις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο με την κατηγορία της κατασκοπείας, ρίχνοντας λάδι στον  «πόλεμο» της Δύσης με την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών.

Το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP μετέδωσε παράλληλα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες στα τοπικά γραφεία της Huawei Technologies Cos Ltd, όπως και στα πολωνικά γραφεία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange. Η Huawei δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την είδηση αυτή, ενώ η Orange Polska επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας συγκέντρωσε υλικό για έναν από τους εργαζόμενούς της.

“Την Τρίτη μέλη της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας στην Πολωνία προχώρησαν σε διαδικασίες έρευνας για έναν από τους εργαζόμενούς μας. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές είχαν κάποια σχέση με την επαγγελματική του ιδιότητα”, δήλωσε εκπρόσωπος της Orange Polska, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές.

Ο Πολωνός που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας ήταν υπάλληλος της Orange Polska.

“Ο Κινέζος υπήκοος που συνελήφθη είναι ένας επιχειρηματίας που εργάζεται σε μια μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών (…) ο Πολωνός είναι ένα πρόσωπο γνωστό σε κύκλους που συνδέονται με τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε στο PAP ο υποδιευθυντής των ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας Μάτσιε Βάσικ.

Ο Πολωνός που συνελήφθη ήταν πρώην πράκτορας της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας. Η υπηρεσία αυτή δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Η σύλληψη της κόρης του μίστερ Huawei 

Τον Δεκέμβριο, οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Μενγκ Ουάνγκζου, την οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδιοκτήτη του κινεζικού κολοσσού, κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ στο πλαίσιο έρευνας για παραβιάσεις εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Huawei συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση και ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να περιέχει “κερκόπορτες” για χρήση από κατασκόπους της κυβέρνησης. Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει δημοσιοποιηθεί και η εταιρεία έχει επανειλημμένως διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι επικρίσεις των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει ωστόσο έναν αριθμό δυτικών χωρών και εταιρειών να επανεξετάσουν αν θα πρέπει να επιτρέπουν τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ