Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Συνήγορος του Πολίτη: Αναγκαία η παράταση για τις 120 δόσεις λόγω των προβλημάτων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Αναγκαία η παράταση για τις 120 δόσεις λόγω των προβλημάτων
“Καμπανάκι” χτυπά ο Συνήγορος του Πολίτη, για τον κίνδυνο αποκλεισμού οφειλετών από τη ρύθμιση των 120 δόσεων (ν. 4611/2019), η προθεσμία της οποίας λήγει εκπνέει σε λίγες μέρες, καθώς ακόμα εξετάζονται σχετικά προβλήματα τα οποία εμποδίζουν τους οφειλέτες να μπουν στην εφαρμογή της.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, στη ρύθµιση κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών, σε πλήθος περιπτώσεων δεν εµφανίζεται καθόλου ή εµφανίζεται εσφαλµένα το σύνολο των πραγµατικών οφειλών. Επίσης, σε περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεµεί απόφαση επί αιτήσεως αµφισβητήσεως οφειλής λόγω «εύλογης αµφιβολίας» (ν. 4554/2018), η σχετική πλατφόρµα δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση υποβολής αίτησης, µε άµεσο κίνδυνο απώλειας της προθεσµίας.
Και για τις φορολογικές οφειλές, που η νέα απόφαση των συναρμόδιων φορέων που δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και βάσει της οποίας προστέθηκαν επιπλέον περιπτώσεις φορολογουμένων που υπάγονται στη ρύθµιση (για παράδειγµα οφειλές που βεβαιώνονται µέχρι την ηµεροµηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθµιση), η δυνατότητα εξόφλησης µέρους της οφειλής µε προκαταβολή, η µείωση της µηνιαίας δόσης από 50 στα 20 ευρώ και η µείωση του µηνιαίου επιτοκίου από το 5% στο 3%.
Εντούτοις, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρµα του Υπουργείου Οικονοµικών δεν ήταν προσβάσιµη στους χρήστες του taxisnet ούτε παρείχε ενηµέρωση για τις νέες ρυθµίσεις.Τα παραπάνω, σε συνδυασµό µε την πρόσφατη ένταξη και των νοµικών προσώπων στις ευνοϊκές ρυθµίσεις του νόµου, καθιστούν αναγκαία την παράταση της σχετικής προθεσµίας.
Σε έγγραφό του, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης υποστηρίζει, µεταξύ άλλων, ότι η κατά τα ανωτέρω µη πλήρης και ορθή απεικόνιση των κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών, πέρα από τη δικαιολογηµένη ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες, τους εµποδίζει να λάβουν κρίσιµες αποφάσεις για τη ρύθµιση των οφειλών τους.
Για τους λόγους αυτούς, η Αρχή προτείνει τη χορήγηση επαρκούς χρονικής παράτασης για ένταξη στη ρύθµιση, προκειµένου έτσι να διατεθεί ο αναγκαίος χρόνος επίλυσης των προαναφερθέντων προβληµάτων, χωρίς αυτά να έχουν οποιεσδήποτε δυσµενείς συνέπειες σε βάρος πολιτών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ