Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Το Ευρωκοινοβούλιο «σφίγγει τα λουριά» σε Facebook και Cambridge Analytica

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο «σφίγγει τα λουριά»  σε Facebook και Cambridge Analytica

Βρέθηκε στο επίκεντρο αναφορικά με το θέμα των Αμερικανικών εκλογών και την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στέλνοντας και τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκενμπεργκ ώστε να δώσει εξηγήσεις.

Ο λόγος για την το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και η διαρροή δεδομένων από το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Τετάρτη, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών υιοθέτησε σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο ζητά πλήρη έρευνα για τη διαρροή και την κακή χρήση δεδομένων του Facebook για πολιτικούς σκοπούς, αλλά και πως αυτό επηρεάζει την προστασία των δεδομένων.

Πλήρη έρευνα για τη διαρροή και την κακή χρήση δεδομένων του Facebook, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Στο ψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα Όργανα της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν πλήρως το Facebook, προκειμένου να μπορούν να αξιολογήσουν την ορθή προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδο (22-25 Οκτωβρίου) στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές έλαβαν υπόψη τις βελτιώσεις που έκανε η Facebook για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μετά το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει αυτό που υποσχέθηκε ο ιδρυτής της, δηλαδή τον πλήρη εσωτερικό έλεγχο. Συνιστούν δε με το ψήφισμά τους στην εταιρεία να προβεί σε “ουσιαστικές τροποποιήσεις στην πλατφόρμα της”, για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Με το ίδιο ψήφισμα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών παροτρύνει, επίσης, το Facebook να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων να διεξάγει “πλήρη και ανεξάρτητο έλεγχο” και να παρουσιάσει τα σχετικά ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια.

Eγκρίθηκε με 41 ψήφους υπέρ Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 41 ψήφους υπέρ και 10 αποχές, συνοψίζει τα συμπεράσματα που συνήχθησαν μετά από τη συνάντηση – τον περασμένο – Μάιο μεταξύ ευρωβουλευτών και του CEO του Facebook, κ. Mark Zuckerberg και των τριών επακόλουθων ακροάσεων για τη διευκρίνιση των επιπτώσεων της παραβίασης των δεδομένων από την Cambridge Analytica. Στο ψήφισμα γίνεται και αναφορά στην τελευταία παραβίαση δεδομένων που υπέστη το Facebook, στις 28 Σεπτεμβρίου, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν 50 εκατ. λογαριασμοί.

Οι ευρωβουλευτές να ελέγξουν τις σελίδες τους στα social media Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν στο ψήφισμά τους ότι ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων και οι νέοι κανόνες για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων προβλέπουν, ήδη, κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων προστασίας των δεδομένων. Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθεί η επιρροή των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν από όλα τα θεσμικά όργανα, οργανισμούς και φορείς να επαληθεύουν ότι οι σελίδες των social media που χρησιμοποιούνται δεν διακυβεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Αν χρειαστεί, μάλιστα, προτείνουν στους υποψηφίους να “εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook” για να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα όλων των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ