Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Το Υπουργείο Εργασίας καταργεί με τροπολογία τις «απολύσεις με αιτία»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το Υπουργείο Εργασίας καταργεί με τροπολογία τις «απολύσεις με αιτία»

Στην ικανοποίηση δύο εκ των πλέον βασικών αιτημάτων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προχωρά η κυβέρνηση, προωθώντας την κατάργηση δύο ρυθμίσεων που έγιναν πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, για την αιτιολόγηση των απολύσεων και την απόδοση ευθυνών και στους εργολάβους και στους υπεργολάβους για, τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος προσωπικού που διαθέτουν σε τρίτο εργοδότη.

Συγκεκριμένα, με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, προωθείται η ακύρωση των εξής ρυθμίσεων: Η μια αφορά στην καθιέρωση της ύπαρξης αιτιολογίας σε κάθε απόλυση εργαζομένου από τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να μην είναι άκυρη και η δεύτερη στην απόδοση ευθυνών και στους εργολάβους και στους υπεργολάβους για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έναντι των απασχολουμένων τους, που εργάζονται για λογαριασμό τρίτου εργοδότη.

Για την ακύρωση της ρύθμισης που καθιέρωνε την τεκμηρίωση των λόγων διακοπής μιας σχέσης εργασίας από τον εργοδότη, σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου του, στην αιτιολογική έκθεση, το υπουργείο Εργασίας επικαλείται, μεταξύ άλλων, σχετική απόφαση του Άρειου Πάγου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή (1512/2018) «ακόμη και αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για την καταγγελία της συμβάσεως ή σχέσεως εργασίας αορίστου χρόνου, εκ μέρους του εργοδότη, το κύρος της δεν θίγεται».

Σύμφωνα με το newsbreak.gr όσον αφορά στις ευθύνες των εργολάβων και υπεργολάβων έναντι εργαζομένους τους, που απασχολούνται σε τρίτο εργοδότη, στην αιτολογική έκθεση της τροπολογίας για την ακύρωση της ρύθμισης αυτής, αναφέρεται ότι «επιχείρησε ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσει προβλήματα στις συμβάσεις εξωτερίκευσης υπηρεσιών μιας επιχείρησης προς τρίτους (outsourcing) των οποίων η πολυπλοκότητα δεν επιτρέπει τον εντοπισμό της αλληλέγγυας ευθύνης μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση έργου και του παρόχου αυτής με μέσα και προσωπικό που διαθέτει ο πάροχος».

Επί των δύο συγκεκριμένων ρυθμίσεων είχε αντιδράσει η ηγεσία του ΣΕΒ ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τους αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης και ζητώντας την άμεση ακύρωση τους. Όπως φαίνεται, για τη νέα κυβέρνηση, τα αιτήματα αυτά «ήταν δίκαια και έγιναν πράξη» (!) ανοίγοντας, φυσικά, έναν κύκλο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ