Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Χωρίς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ η συζήτηση για τους Ποινικούς Κώδικες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρίς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ η συζήτηση για τους Ποινικούς Κώδικες

Μεταξύ “συγγενών και φίλων” συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τους νέους Ποινικούς Κώδικες καθώς Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ αρνήθηκαν όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει να συμμετάσχουν στη διαδικασία , την οποία επέλεξε η κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής άρχισε λίγο μετά από τις δέκα με αισθητή την απουσία της Νέας Δημοκρατίας καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να μην δώσει καν το “παρών” στη διαδικασία.

Ο κ. Καλογήρου έλαβε πρώτος τον λόγο και υπενθύμισε ότι στελέχη του ΚΙΝΑΛ όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν αυτοί που πρώτοι μίλησαν για την ανάγκη ψήφισης των κωδίκων και ζήτησε να ακουστούν πρώτα οι εισηγητές. Η φράση μάλιστα του κ. Καλογήρου πως “τυχόν διακοπή αυτής της  συναινετικής πορείας θα οδηγήσει την κυβέρνηση να δει τα ζητήματα με βάση τα νέα δεδομένα”  έκανε πολλούς να ερμηνεύσουν ότι υπάρχει πιθανότητα απόσυρσής του σχεδίου νόμου.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Μιχάλης Καλογήρου με τη φράση του δεν εννοούσε πως μπορεί να αποσύρει τους Κώδικες αλλά πως θα ήθελε ευρύτερη συναίνεση σε μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση, όταν ήδη έχουν εκφραστεί θετικά σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Το αίτημα του κ. Καλογήρου για συναίνεση δεν βρήκε πάντως ευήκωα ώτα στην αντιπολίτευση.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατήγγειλε τη διαδικασία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέστησε τη διαδικασία ψήφισης των κωδίκων σε διαδικασία πολιτικών διευθετήσεων εντάσσοντάς τη στην πρακτική της κακοποίησης του θεσμού της Δικαιοσύνης. “Συνδέθηκαν οι Κώδικες με τη σπουδή που δείξατε για την αλλαγή στην ηγεσία Δικαιοσύνης. Όλα αυτά δεν είναι απλά διολισθήσεις του Συντάγματος και καταδολίευση συγκεκριμένων διατάξεων του Συντάγματος. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τη δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή. Δείγματα κακοποίησης του θεσμού της  δικαιοσύνης  καθ’ υποταγή στις πολιτικές σας σκοπιμότητες. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα σε προηγούμενο χρόνο να ολοκληρωθεί με συναίνεση και νηφαλιότητα η διαδικασία – εσείς καταστήσατε τη διαδικασία. Σε αυτό είμαστε απέναντι” είπε ο κ. Παπαθεοδώρου ανακοινώνοντας την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τη διαδικασία.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντιχάκης μίλησε  για απαράδεκτη- φαστ τρακ διαδικασία λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. “Οι Κώδικες θέτουν ορισμένους αναγκαίους στοιχειώδεις εκσυγχρονισμούς, εισάγονται όμως και νέοι αμερικανόπνευστοι θεσμοί που αλλάζουν τον χαρακτήρα της ποινικής δίκης προσβάλλοντας θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορούμενων και θεσπίζοντας παζάρι ποινών που θα είναι σε βάρος φτωχών. Μας καλείτε σε χρόνο κατεπείγον να τοποθετηθούμε για κώδικες που θα ενισχύσουν κι άλλο το ποινικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης και κυβέρνησης σε βάρος λαϊκών στρωμάτων όπως η διατήρηση του τρομονόμου που εμπλουτίζεται και η ανεξέλεγκτη συλλογή και χρήση DNA. Κατά τα άλλα υποκριτικά η αριστερή κυβέρνηση εξακολουθεί να κόπτεται για τις δημοκρατικές ελευθερίες” είπε ανακοινώνοντας και αυτός την αποχώρηση του ΚΚΕ λέγοντας ότι ο χρόνος κατάθεσης προκαλεί  ερωτήματα για τις σκοπιμότητες.

Την αποχώρησή της από τη διαδικασία την οποία χαρακτήρισε “παρωδία” ανακοίνωσε και η Χρυσή Αυγή.

Κατόπιν των ανωτέρω μόνη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης η οποία μετέχει στη συνεδρίαση είναι αυτή του Ποταμιού.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ