Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Όταν ο πολιτικός Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά ως καθηγητής για τον Ποινικό Κώδικα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Όταν ο πολιτικός Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά ως καθηγητής για τον Ποινικό Κώδικα

Έναν σύμμαχο για τον Νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, βρήκε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Παρά τα πυρά που έχει δεχτεί ο νέος Ποινικός Κώδικας ακόμα και από την πλευρά του κόμματός του, ο κ. Βενιζέλος μίλησε προφανώς περισσότερο ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και λιγότερο ως πολιτικός, προσφέροντας στήριξη στα νέα νομοθετήματα για τα οποία είπε πως πρέπει να ψηφιστούν τάχιστα.

Μάλιστα, υπεραμύνθηκε του έργου των επιτροπών και εξήρε το επιστημονικό κύρος τους, ενώ είχε καλά λόγια να πει ακόμα  και για τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 ερωτήθηκε αν  θα πρέπει «να πιστώσουμε στον κ. Καλογήρου, θέληση και αποφασιστικότητα»:

«Ο κ. Καλογήρου, συνεχίζει ένα έργο πολλών προηγούμενων Υπουργών και νομίζω ότι στο θέμα αυτό δεν έχει δείξει να αποκλίνει από τη γραμμή που υπήρχε και νομίζω ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να έχουμε μία σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως, με την αποδοχή που απαιτείται από την επιστημονική κοινότητα και τον νομικό κόσμο, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι σοβαροί επιστήμονες και μπορούν να τα αντιληφθούν και να τα ενσωματώσουν όλα πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς να μπούμε στην παγίδα των ατέρμονων συζητήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να μην αλλάζει ποτέ τίποτα».

Να προχωρήσουμε

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρος πως πρέπει να εκσυγχρονιστούν επιτέλους ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, και να προχωρήσει το νομοθετικό έργο που ξεκίνησε. Όπως είπε, δεν μπορεί να τιμωρείται πιο αυστηρά κάποιος για υπεξαίρεση από τον δράστη μιας τρομοκρατικής ενέργειας ανθρωποκτονίας.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο Ποινικός Κώδικας πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο νομοθέτημα και όχι να συνθλίβεται διαρκώς από δεκάδες ειδικούς ποινικούς νόμους, που καταστούν εν τέλει το ποινικό μας σύστημα διάτρητο.

Χαρακτήρισε την ποινική μας δικονομία παρωχημένη και αναγνώρισε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα, τον οποίον επιμελήθηκαν -όπως είπε- εξαίρετοι νομικοί, θα έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν υπάρχει ούτε λόγος καθυστέρησης, ούτε λόγος παράτασης των πολλών συζητήσεων, τα θέματα είναι επιστημονικά, υπάρχει ένας διεθνής διάλογος και πρέπει με ψυχραιμία, με επιστημοσύνη και σε απόλυτη, ας το πούμε έτσι, συνομιλία με τα διεθνώς συμβαίνοντα να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμα: «Επίσης, δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση των εννόμων αγαθών, δηλαδή δεν ξέρεις τι έχει μεγαλύτερη απαξία, το να σκοτώσεις έναν άνθρωπο ή το να κάνεις μία υπεξαίρεση σε ένα Δήμο, ας το πούμε έτσι. Τιμωρείσαι πιο αυστηρά εάν κάνεις μία υπεξαίρεση σε έναν δήμο ή σε ένα σωματείο από ότι εάν κάνεις μία τρομοκρατική ενέργεια ανθρωποκτονίας, ας το πούμε έτσι. Οι απειλούμενες ποινές, επίσης, δεν έχουν καμία λογική. Υπάρχει ένας πληθωρισμός ποινών, διότι όλοι ξέρουν ότι μετά, στη φάση της έκτισης, θα υπάρχουν εκπτώσεις, μειώσεις και πρόωροι έξοδοι από τις φυλακές και επίσης υπάρχουν παραλογισμοί όπως ο παραλογισμός που είδαμε με τη γνωστή υπόθεση της καθαρίστριας.

Το αποτέλεσμα είναι, σε αντίθεση με τη διεθνή τάση, τα πάντα να είναι κακουργήματα στην Ελλάδα, να θεωρούν όλοι ότι το πλημμέλημα δεν είναι τίποτα, είναι κάτι σαν το πταίσμα και έχουμε φτάσει σε ένα απόλυτο αδιέξοδο, ενώ και η Ποινική μας Δικονομία είναι απολύτως παρωχημένη, δεν έχει ενσωματώσει θεσμούς που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα εδώ και δεκαετίες εργάζονται πολύ σοβαρές Επιτροπές, σημαντικών επιστημόνων, για ένα νέο Ποινικό Κώδικα και για έναν νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

  Οι ισχύοντες Κώδικες έχουν ζωή 70 ετών, τους είχε εισηγηθεί o Θεμιστοκλής Τσάτσος, ο πατέρας του Δημήτρη Τσάτσου, ως Υπουργός Δικαιοσύνης το 1950. Τώρα οι Επιτροπές και πάλι όπως έχουν ανασυσταθεί, έχουν εξαιρετική σύνθεση, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για το νέο Ποινικό Κώδικα είναι ένας σοφός άνθρωπος, με μεγάλη σεμνότητα, ένας εξαιρετικά έγκυρος ποινικολόγος της πράξης, αλλά μετέχουν και πανεπιστημιακοί.

  Φυσικά υπάρχουν παρατηρήσεις πολύ σημαντικές, επιστημονικές, έχουν γίνει υποδείξεις και νομίζω ότι η Επιτροπή υπό τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο, που είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει και για το έργο της, μπορεί να λάβει υπόψη και να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις που κάνουν πολύ σημαντικοί επιστήμονες. Είδα προσφάτως τις παρατηρήσεις που έκανε ο καθηγητής, ο κύριος Μυλωνόπουλος και άλλοι, αυτά εύκολα μπορεί να ενσωματωθούν, ώστε να έχουμε τάχιστα ένα νομοθέτημα το οποίο να μας φέρει στο ίδιο επίπεδο με την Ευρώπη. Δεν υπάρχει ούτε λόγος καθυστέρησης ούτε λόγος παράτασης των πολλών συζητήσεων, τα θέματα είναι επιστημονικά, υπάρχει ένας διεθνής διάλογος και πρέπει με ψυχραιμία, με επιστημοσύνη και σε απόλυτη, ας το πούμε έτσι, συνομιλία με τα διεθνώς συμβαίνοντα να προχωρήσουμε».

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως έχουν γίνει σημαντικές παρατήσεις για επιμέρους ρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και το νομοθέτημα να προχωρήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ