Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Έμαθε με καθυστέρηση 10 ετών τι έκανε με το δάνειό του το Ταμείο Παρακαταθηκών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έμαθε με καθυστέρηση 10 ετών τι έκανε με το δάνειό του το Ταμείο Παρακαταθηκών

Αυστηρή προειδοποίηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απευθύνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με την υποχρέωση του να ενημερώνει τους οφειλέτες σε περίπτωση τιτλοποίησης των οφειλών τους.

Ειδικότερα, η Αρχή εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 71/2018 απόφασή της για το ζήτημα με αφορμή την προσφυγή πολίτη ο οποίος διαπίστωσε με καθυστέρηση δέκα ετών ότι το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων (ΤΠΔ) είχε προβεί σε τιτλοποίηση του δανείου του. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να λάβει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη δανειακή του σύμβαση.

Ο προσφεύγων καταγγέλλει ότι το 2006 το ΤΠΔ αποφάσισε, χωρίς προηγουµένως να τον ενηµερώσει, να τιτλοποιήσει δάνειο που είχε λάβει από το ΤΠΔ το 1998.

Ο προσφεύγων ισχυρίζεται περαιτέρω ότι στην εν λόγω τιτλοποίηση το ΤΠ∆ προέβη χωρίς ιδιαίτερη αιτία, καθώς επρόκειτο για «υγειές» δάνειο. Για την τιτλοποίηση, ο προσφεύγων ενηµερώθηκε το 2016 από τυχαίο γεγονός και συγκεκριµένα, όταν αιτήθηκε από το ΤΠ∆ τη µείωση των επιτοκίων της δανειακής του σύµβασης βάσει ευνοϊκών ρυθµίσεων. Όταν ο καταγγέλλων  ζήτησε διευκρινίσεις από το ΤΠ∆ αναφορικά µε την τιτλοποίηση η απάντηση που έλαβε κατά τους ισχυρισµούς του από το ΤΠ∆ ήταν ότι «πουλήθηκε ως σίγουρο δάνειο».

Από την πλευρά του,  το ΤΠ∆ ανέφερε, µεταξύ άλλων, στην Αρχή ότι το 2006 αποφάσισε τη µεταβίβαση και τιτλοποίηση των εσόδων του για τη χρονική περίοδο 30.4.2016 – 28.8.2039 για 27.414 στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί από 1.7.1988-30.6.2004.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτηµα παράνοµης επεξεργασίας προσωπικών δεδοµένων λόγω µη λήψης συγκατάθεσης, γιατί δεν παραχωρήθηκαν στην ως άνω εταιρία τα προσωπικά δεδοµένα των δανειοληπτών. Αναφορικά µε την µη προηγούµενη ενηµέρωση, το ΤΠ∆ ανέφερε ότι οι δανειολήπτες των δανείων που τιτλοποίηθηκαν δεν ενηµερώθηκαν ατοµικά, διότι δεν µεταβλήθηκαν οι όροι των αντίστοιχων δανειακών συµβάσεων (πχ. επιτόκιο, διάρκεια και τρόπος εξυπηρέτησης κοκ), ενώ υποστήριξε ότι η ενηµέρωση των δανειοληπτών έγινε µέσω της καταχώρισης της σχετικής τιτλοποίησης στα δηµόσια βιβλία που φυλάσσονται στο Ενεχυροφυλακείο.

Τελικά, η Αρχή έκρινε πως ναι µεν δεν ήταν κατά νόµο αναγκαία η συγκατάθεση του προσφεύγοντες  για την τιτλοποίηση, ωστόσο, υπήρχε υποχρέωση του ΤΠ∆ να τον ενηµερώσει προηγουµένως για τη διαβίβαση των προσωπικών του δεδοµένων στην αποδέκτη εταιρία ειδικού σκοπού.

Κατ’ αποτέλεσµα, αναφέρει η Αρχή στην απόφαση της, ο προσφεύγων, ως υποκείµενο των δεδοµένων, λόγω της µη ενηµέρωσής του, δεν είχε στη διάθεσή του ένα εύλογο χρονικό διάστηµα πριν από τη διάθεση των στοιχείων του στην εταιρεία ειδικού σκοπού προκειµένου να ασκήσει αποτελεσµατικά τα δικαιώµατα πρόσβασης και αντίρρησης σύµφωνα µε τα άρθρα 12 και 13 του ν. 2472/1997, καθώς και να προβεί σε κάθε άλλη νόµιµη ενέργεια για την προστασία της περιουσίας του.

Η Αρχή, λαµβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της παράβασης και της προσβολής που επήλθε, έκρινε-τελικά- ότι πρέπει να επιβληθεί στο Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, την κύρωση της προειδοποίησης, επισηµαίνοντας ότι εφεξής θα πρέπει να ενηµερώνει τους δανειολήπτες προσηκόντως και πριν από την τιτλοποίηση των δανείων τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ