Δευτέρα 06 Μαϊου 2024

Α. Γεωργιάδης: Τα στοιχεία για τον κύριο Παπαγγελόπουλο είναι ξεκάθαρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Γεωργιάδης: Τα στοιχεία για τον κύριο Παπαγγελόπουλο είναι ξεκάθαρα

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ βαθύτερο: με την υπονόμευση καίριων θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος» δηλώνει αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Και τονίζει: «Είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια».

Ερωτηθείς εάν είναι ισοβαρείς οι ευθύνες αναφορικά με τους κυρίους Παπαγγελόπουλο και Τσίπρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει: «Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός και αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία για να προχωρήσουμε στη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής, εν αντιθέσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο που τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα».

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Kύριε υπουργέ να ξεκινήσουμε από το θέμα Novartis το οποίο σας αφορά άμεσα και θα ήθελα να μου πείτε: είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία ανέθεσε σε έναν αντιεισαγγελέα να ερευνήσει την υπόθεση τής Novartis ως προς τις καταγγελίες περί σκευωρίας. Υπήρχαν βαριές καταγγελίες τόσο από τον πρώην πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, όσο και από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αγγελή, κατά ενός υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης ότι παρενέβαινε στο έργο της Δικαιοσύνης. Λόγω του άρθρου 86, η Δικαιοσύνη δεν μπορούσε να ερευνήσει αν οι καταγγελίες είναι αληθείς ή ψευδείς από τη στιγμή που αναφέρονται σε υπουργό κυβερνήσεως. Συνεπώς έπρεπε να στείλει το φάκελο στη Βουλή, όπερ και εγένετο. Από εκεί και πέρα η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και να εμπλακούμε σε μια κοκορομαχία για να παίζουμε στα δελτία ειδήσεων. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ βαθύτερο: με την υπονόμευση καίριων θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

  • Αναφορικά με τους κ.κ. Παπαγγελόπουλο και Τσίπρα εκτιμάτε ότι είναι ισοβαρείς οι ευθύνες;

Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός κι αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία για να προχωρήσουμε στη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής, εν αντιθέσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο που τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Αναμφίβολα, πρέπει να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του στη σκευωρία εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων που έγιναν πρωτοσέλιδα, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια και κατηγορήθηκαν ως κλέφτες, μεταξύ αυτών και εγώ. Τα ερωτήματα ποιος ενορχήστρωσε την όλη ιστορία ή ποιος ήταν ο ρόλος του περιβόητου «Ρασπούτιν» πρέπει να ερευνηθούν. Ήρεμα, πολιτισμένα, συνταγματικά, πρέπει να μάθουμε το τι έγινε.

  • Υπήρξαν δύο γραμμές στη ΝΔ, οι «σκληροί» και οι άλλοι που είχαν αντίθετη άποψη;

Όλο αυτό με τις δύο δήθεν γραμμές της ΝΔ με αφήνει παγερά αδιάφορο. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν δύο γραμμές στη ΝΔ. Είμαστε όλοι συντεταγμένοι πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δώσει τον τόνο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση. Όσο και να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, και το έχει επιχειρήσει πολλές φορές στο παρελθόν, να παρουσιάζει ο ίδιος ή ο φιλικός του Τύπος τη Νέα Δημοκρατία εσωτερικά σπαρασσόμενη, σας διαβεβαιώ ότι κάνουν μεγάλο λάθος.

  • Εν τέλει πιστεύετε ότι θα χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση;

Η Βουλή είναι ο μόνος χώρος που έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει αν αυτές οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν ή όχι. Δεν θέλω ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ποδηγετήσω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εκτιμώ όμως ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μου, όπως και εγώ, έχουμε μεγάλη απορία να ψάξουμε αυτό το θέμα και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ένα απέραντο δικαστήριο, αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι και αδύναμη. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι μόνο ένα πράγμα: να μάθουμε την αλήθεια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ