Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Σε “μετωπική” σύγκρουση ο Αρχιεπίσκοπος με τους Μητροπολίτες στην Σύνοδο της Ιεραρχίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε “μετωπική” σύγκρουση ο Αρχιεπίσκοπος με τους Μητροπολίτες στην Σύνοδο της Ιεραρχίας

Σε πεδίο μετωπικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την συντριπτική πλειοψηφία των μητροπολιτών θα μετατραπεί η αίθουσα του μεγάλου συνοδικού, όπου θα συγκληθεί από την ερχόμενη Τρίτη η Σύνοδος της Ιεραρχίας σε μια από τις πιο φορτισμένες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών.

Η συζήτηση για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, το πιο κρίσιμο αμιγώς εκκλησιαστικό, κανονικό και θεολογικό ζήτημα των τελευταίων δεκαετιών, δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, μιας και παραπέμφθηκε στις συνοδικές επιτροπές ώστε να εισαχθεί στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λείπουν οι εστίες προστριβών. Το ζήτημα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία των κληρικών δημιουργεί συνθήκες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις ενόψει της εκλογής νέου μητροπολίτη Γλυφάδας ενδέχεται να κρατήσουν υψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους ισχυρούς μητροπολίτες.

Αντιμέτωπος με τις ευθύνες του

Ο Αρχιεπίσκοπος αύριο Τρίτη θα έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του, και θα φανεί αν τάσσεται με την συντριπτική πλειοψηφία των μητροπολιτών που από τον Νοέμβριο του 2018 είπε ηχηρό «όχι» στη συμφωνία με την κυβέρνηση.

Ο κ. Ιερώνυμος θα επιχειρήσει για ύστατη φορά να πείσει τους μητροπολίτες την ειλικρίνεια των προθέσεών του και να τους μεταστρέψει την άρνηση της συμφωνίας που μεθόδευσε ο ίδιος μυστικά, ερήμην της Ιεραρχίας, με την κυβέρνηση για την μισθοδοσία των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία. Βαρόμετρο θα είναι και η εισήγηση του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, με την οποία θα ενημερώσει το σώμα των μητροπολιτών με λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών της επιτροπής της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας και τα άλλα υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης.

Κόκκινη γραμμή

Η Εκκλησία συνεχίζει να θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την διατήρηση του υφιστάμενου status quo για τη μισθοδοσία, την ώρα που η κυβέρνηση απαιτεί αλλαγή του, προκειμένου να αποδεχθεί την απελευθέρωση των διακατεχόμενων εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων.

Με αυτά τα δυο απλά δεδομένα όλα δείχνουν ότι η Ιεραρχία θα απορρίψει και πάλι άμεσα και χωρίς αστερίσκους την πρόταση της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται η Ιεραρχία να αντιπροτείνει στην κυβέρνηση συνέχιση των συζητήσεων μόνο για τις οργανικές θέσεις και την εκκλησιαστική περιουσία, προκειμένου να καταδειχθεί αν και η πλευρά της πολιτείας έχει διάθεση για κάποια υποχώρηση από τις θέσεις της. Βέβαια δεν είναι καθόλου απίθανο η Ιεραρχία να επιλέξει έναν τρίτο δρόμο, αυτό την παραπομπής του διαλόγου στις ελληνικές καλένδες με ορίζοντα και τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Την Τετάρτη, στην δεύτερη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, θα διεξαχθούν οι εκλογές για τους νέους μητροπολίτες Σισανίου, Γλυφάδας και Περιστερίου. Από τις τρεις επαρχίες η Γλυφάδα αναμένεται να γίνει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, καθώς η μάχη ανάμεσα στον Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο και τον Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο εκτιμάται ότι θα είναι αμφίρροπη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ