Κυριακή 01 Αυγούστου 2021

102 νεκροί στο Μάτι: Γιατί ο ανακριτής «πιέζει» 2 χρόνια μετά για κακούργημα που φτάνει έως 10 χρόνια κάθειρξη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
102 νεκροί στο Μάτι: Γιατί ο ανακριτής «πιέζει» 2 χρόνια μετά για κακούργημα που φτάνει έως 10 χρόνια κάθειρξη

Η εικόνα του Βασίλη Καπερνάρου, γνωστού ποινικολόγου της χώρας, να διατυπώνει σε όλους τους τόνους την άποψη πως στο Μάτι, διαπράχθηκαν (όχι μόνο πλημμελήματα αλλά ) και ποινικά κακουργήματα, είναι στα μάτια όλων μας. Ο δικηγόρος, υπερασπιστής πολλών ανθρώπων που έχασαν τις οικογένειές τους στο Μάτι (μεταξύ τους και τη χήρα Φύτρου) , κατήγγειλε σε όλους τους τόνους πως έχουν αποκρυβεί έγγραφα, πως ουσιαστικά κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν ευθύνες.

Η φωνές του ποινικολόγου έμειναν χωρίς απόκριση σχεδόν 2 χρόνια. Κι αφού προηγουμένως η δικογραφία είχε βαλτώσει στην ανάκριση. Αφού απορρίφθηκε το αιτημα για να αναληφθεί η δικογραφία από εφέτη- ανακριτή, ένα ένα πρωί ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, εισέβαλλε στα γραφεία δημοσίων υπηρεσιών καθώς δεν του έστελναν κρίσιμα για την υπόθεση έγγραφα, τα οποία προφανώς αναδείκνυαν ποινικές ευθύνες. Το αιτημα φέρεται να αφορά σε υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας. Εν ολίγοις κάποιοι έκρυβαν έγραφα , «θάβοντας» ευθύνες. Για μια εθνική τραγωδία…

Καπερνάρος: Σημαντικά στοιχεία

Ο Βασίλης Καπερνάρος

Όπως αναφέρει στο dikastiko.gr ο Βας. Καπερνάρος, «ο κύριος ανακριτής που έχει χρεωθεί και χειρίζεται την υπόθεση των 102 θυμάτων της πυρκαγιάς στο Ματι Αττικής την 23.7.2018, αξιοποιώντας τα στοιχεία που του προσκόμισαν συγγενείς θυμάτων, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια της κυρίας Φύτρου, αφού τα επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων και με επιτόπιες εφόδους σε υπηρεσίες που είχαν αποκρύψει σημαντικά στοιχεία σε προηγούμενο στάδιο, έκρινε ότι προκύπτουν και άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως το αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης και ενεργώντας θεσμικά, τις ανακοίνωσε στον εισαγγελέα, προκειμένου να επεκταθεί η ποινική δίωξη και εις βάρος περισσότερων κατηγορουμένων για κακουργηματικά αδικήματα».

Το κακούργημα

Ο δικαστικός λειτουργός με βάση αυτά τα νεότερα στοιχεια ζητεί από την Εισαγγελία να προχωρήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής διωξης για το κακουργημα της έκθεσης.

Το συγκεκριμένο αδίκημα (306 ΠΚ προβλέπει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη:

1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, β) θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

Το αίτημα του ανακριτή μελετάται από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο και εφόσον γίνει αποδεκτό, τότε το κατηγορητήριο που περιλαμβάνει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος θα αναβαθμιστεί.

Η πρωτη δίωξη

Για την πυρκαγιά στο Μάτι, με απολογισμό 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος μετά από έρευνα των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ