Σάββατο 25 Μαϊου 2024

19ο Συνέδριο Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα της Δικαιοσύνης

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το Συνέδριο, όπου αποτυπώθηκαν όλες οι απόψεις για ζητήματα όπως το Οργανωμένο Έγκλημα, οι Τροποποιήσεις ΠΚ-ΚΠΔ, η Έκτιση ποινών και τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
19ο Συνέδριο Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα της Δικαιοσύνης dikastiko.gr

Όλα τα καίρια θέματα που αφορούν το χώρο της Δικαιοσύνης βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, που είχε 4 θεματικές ενότητες (Οργανωμένο Έγκλημα, Τροποποιήσεις ΠΚ-ΚΠΔ, Έκτιση ποινών και Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια).

Συνέδριο Ποινικολόγων-Μαχόμενων Δικηγόρων:Συμπεράσματα-Εισηγήσεις

Όπως επισημαίνει η Ένωση αναπτύχθηκε ένας έντονος και γόνιμος επιστημονικός διάλογος με τους συνέδρους, ειδικά πάνω στα θέματα  της αναγκαιότητας η μη της αυστηροποίησης των ποινών, της έγκλησης ή της αυτεπάγγελτης δίωξης στα κακουργηματικά περιουσιακά αδικήματα, της αναστολής παραγραφής σ’ όλα τα γενετήσια αδικήματα μέχρι την ενηλικίωση των θυμάτων.

Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα όπως τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά όλης της ποινικής διαδικασίας (μαζί με εισαγγελική πρόταση) και η χορήγηση αντιγράφων ειδικά στις μεγάλης διάρκειας δίκες πριν τις αγορεύσεις στον ΚΠΔ, η απαγόρευση (με προσθήκη άρθρου 211β) να λαμβάνονται υπόψη καταθέσεις αστυνομικών που μεταφέρουν όσα πληροφορήθηκαν ως εξ ακοής μάρτυρες απ’ τον ίδιο τον κατηγορούμενο και, ιδίως, αν ατύπως και προφορικώς, εξέτασαν τον κατηγορούμενο, την τροποποίηση των άρθρων 471, 497 και 373 παρ.5 ΚΠΔ και άλλα πολλά.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το οργανωμένο έγκλημα με τις επίκαιρες πάντα πτυχές που παρουσιάζει και προτάσεις για τη διαχείριση του φαινομένου, όπως αποτυπώθηκε και στις εισηγήσεις δικηγόρων, αστυνομικών, δημοσιογράφων, ερευνητών καθώς και καθηγητών εγκληματολογίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατέγραψε η θεματική για την έκτιση ποινών, κυρίως λόγω και των αντίθετων νομικών απόψεων κυρίως στο θέμα της αυστηροποίησης ή μη των ποινών, ενώ εξαιρετικά καίριες ήταν οι τοποθετήσεις για τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια.

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων (μάσκες, αποστάσεις, χωρητικότητα, βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, πιστοποιητικά εμβολιασμού, ακόμα και ράπιντ τεστ στην είσοδο) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουλίου στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου ELITE CITY RESORT στην Καλαμάτα, το 19ο (ζωντανό και διαδικτυακό) Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με συνδιοργανωτές τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Βασίλειος Πλιώτας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου που είχε 4 θεματικές ενότητες (Οργανωμένο Έγκλημα, τροποποιήσεις ΠΚ-ΚΠΔ, Έκτιση ποινών και Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) και 50 περίπου επιστημονικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις, ανώτατων δικαστικών λειτουργών, πανεπιστημιακών,  αστυνομικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων από Καλαμάτα, Πελοπόννησο αλλά κι ολόκληρη την Ελλάδα, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των 500 περίπου (με εναλλάξ παρουσία) δια ζώσης συνέδρων και χιλιάδων διαδικτυακών. Συνέδριο Ποινικολόγων-Μαχόμενων Δικηγόρων:Συμπεράσματα-Εισηγήσεις

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η τιμητική βράβευση από τον Πρόεδρο Γιάννη Γλύκα, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής κ.Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη και Θεόδωρο Μαντά, αλλά και όλο το ΔΣ της Ενώσεως, του ιδρυτή, τέως Προέδρου και νυν επιτίμου Προέδρου κ.Βασίλη Ταουξή  για την μεγάλη του προσφορά και την αποφασιστική συμβολή του στην γιγάντωση από της Ενώσεως πανελλαδικά, η οποία εδώ και 5 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς στο νομικό-επιστημονικό γίγνεσθαι της χώρας.

Χαιρετισμούς στην αρχή απηύθυναν, ο Πρόεδρος της Ένωσης κ.Γιάννης Γλύκας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κ.Περικλής Ξηρογιάννης, ο Περιφερειάρχης κ.Παναγιώτης Νίκας και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Παύλος Κρανιώτης από τους συνδιοργανωτές, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Δημήτρης Βερβεσός (με την θεσμική εκ μέρους του υποβολή αρμοδίως πολλών προτάσεων της Ενώσεως μας), οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πατρών κ.Αθανάσιος Ζούπας και Αρτας κ.Μιχάλης Νικολάου, ο Αρεοπαγίτης και τ. Προέδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Δημήτριος Τράγκας, ο Αρεοπαγίτης ε.τ. κ.Κωνσταντίνος Φραγκος και οι βουλευτές του νομού κ.Αλέξης Χαρίτσης και Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ενώ γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν ο βουλευτής κ.Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ.Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής κ.Παναγιώτης Πούπουζας, κι ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Γεωργαντάς. Τέλος ευχές για επιτυχία στις εργασίες μας (αφού λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν εφικτή η παρουσία τους) λάβαμε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Αικατερίνη Σακελλαροπουλου, τον τ.Προεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοίδη, και την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Σημαντικές παρουσίες πέραν των εισηγητών καταγράφονται της καθηγήτριας της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ.Αικατερίνης Συκιώτη-Χαραλαμπάκη, της Αρεοπαγίτου κ.Αναστασίας Περιστεράκη, των Προέδρων Εφετών κ.Αικατερίνης Δρύλλια Ουρανία Κουζελη, και κ.Αθανασίας Βασιλάκη, της Εφέτη Καλαμάτας κ.Γιαννούλας Γεωργούλια, του Αντεισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας κ.Γεώργιου Δούβα, της Πρόεδρου Πρωτοδικών Καλαμάτας κ. Δήμητρα Πιπερίγκα των Πρωτοδικών κ.Αντώνη Διακονη και Θεοδώρας-Μαρίας Μπακολη της Ειρηνοδίκου Καλαμάτας κ.Σοφίας-Λαμπρινής Μπρέστα και εκπροσώπων του ΔΣ της ΕΑΝΔΑ.

Με τον συντονισμό του μέλους της  Διαρκούς επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής από τη Νομολογία και τον βαθμό αποδοχής από την επιστήμη των διατάξεων των νέων ΠΚ-ΚΠΔ, Εισαγγελέα του ΑΠ ε.τ. κ.Αθανασίου Κατσιρώδη, τις εισηγήσεις του μέλους της επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης και καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής του Δ.Π.Θ. κ.Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη της επιτίμου Αντιπροέδρου της Ενωσης κ.Παναγιώτας Παντελεάκη, την οροεδρία της Προέδρου Εφετών κ. Μαργαριτας Στενιώτη, την παρέμβαση του καθηγητή Νομικης του ΕΚΠΑ κ Χριστου Μυλωνόπουλου και των λοιπών μελών του Δ.Σ. επί των προτάσεων που συνέλεξε η Ένωση μας το τελευταίο διάστημα και θα συνεχίσει να συλλέγει (https://www.facebook.com/groups/334855081445407) ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου και η πρώτη ενότητα που αφορούσε προτάσεις τροποποίησης του ΠΚ και ΚΠΔ.

Αναπτύχθηκε ένας έντονος και γόνιμος επιστημονικός διάλογος με τους συνέδρους, ειδικά πάνω στα θέματα  της αναγκαιότητας η μη της αυστηροποίησης των ποινών, της έγκλησης ή της αυτεπάγγελτης δίωξης στα κακουργηματικά περιουσιακά αδικήματα, της αναστολής παραγραφής σ’όλα τα γενετήσια αδικήματα μέχρι την ενηλικίωση των θυμάτων, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά όλης της ποινικής διαδικασίας (μαζί με εισαγγελική πρόταση) και τη χορήγηση αντιγράφων ειδικά στις μεγάλης διάρκειας δίκες πριν τις αγορεύσεις στον ΚΠΔ,   την απαγόρευση (με προσθήκη άρθρου 211β) να λαμβάνονται υπόψη καταθέσεις αστυνομικών που μεταφέρουν όσα πληροφορήθηκαν ως εξ ακοής μάρτυρες απ’ τον ίδιο τον κατηγορούμενο και, ιδίως, αν ατύπως και προφορικώς, εξέτασαν τον κατηγορούμενο, την τροποποίηση των άρθρων 471, 497 και 373 παρ.5 ΚΠΔ και άλλα πολλά.

Η δεύτερη και τρίτη ενότητα που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου αφορούσε στο επίκαιρο θέμα του οργανωμένου εγκλήματος με προεδρεύοντες τον τέως Υπουργό Δημήτρη Τσοβολα, τον Αρεοπαγίτη ε.τ. κ.Κωνσταντίνο Φραγκο τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλο και Μιχάλη Καλαντζόπουλο τους Αντιπροέδρους της Ένωσης Ιφιγένεια Βασιλοπούλου, Χριστίνα Βαθειά και Δημήτρη Γκαβέλα και τον γνωστό και έγκριτο ποινικολόγο κ.Αλέξη Κούγια

Πέραν των εξαιρετικών επιστημονικών εισηγήσεων των δικηγόρων Κώστα Ντάλτα, Χρήστου Μαυρομάτη, Πέτρου Πανταζή, Εβελυν Μουτεβελή, Νίκου Κανελλόπουλου, Σωτήρη Ντινόπουλου, Γιάννη Αποστολόπουλου, Κατερίνας Σάλλαρη, Σταύρου Γεωργόπουλου και Εβίτας Βαρελά, οι σύνεδροι παρακολούθησαν με μεγάλο  ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των αστυνομικών Πέτρου Τζεφέρη και Γιάννη Ραχωβίτσα, των δημοσιογράφων Πάνου Σόμπολου, Βασίλη Λαμπρόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου (συνεργάτη του Χρίστου Βασιλοπούλου στη Μηχανή του Χρόνου) του ειδικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, καθώς και των καθηγητών εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στράτου Γεωργούλα και Δημήτρη Παρασκευόπουλου.

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας η ένωση παρέθεσε δείπνο στους εισηγητές και συνέδρους που είχαν παραμείνει σε παρακείμενο παραλιακό εστιατόριο.

Η τέταρτη ενότητα της Κυριακής 11.7.2021 είχε ως θεματική την έκτιση ποινών, Προεδρεύοντες τον Πρόεδρο Εφετών κ.Γεώργιο Παπαγεωργίου και τα μέλη του ΔΣ Γιάννη Μπαρκαγιάννη (Ταμία) και Κωνσταντίνο Μαντζουράνη καθώς και εξαιρετικές νομικές εισηγήσεις από τους δικηγόρους Παναγιώτη Παπαϊωάννου, Ιπποκράτη Μυλωνά, Ανδρέα Σπυρόπουλο, Μαρία-Πηνελοπη Λιακογκονα, Χρήστο Πλειώτα, Παναγιώτη Μαριόλη και Αναστάσιο Κοσμα, που επίσης λόγω των αντιθέτων νομικών απόψεων (κυρίως στο θέμα της αυστηροποίησης η μη των ποινών) προκάλεσαν έναν έντονο αλλά γόνιμο και ουσιαστικό επιστημονικό διάλογο.

Τέλος η πέμπτη ενότητα της Κυριακής 11.7.2021 είχε ως θεματική τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια Προεδρεύοντες τον τ.Υπουργό και Δικηγόρο κ.Αντώνη Φούσα, τον νέστορα της ποινικής δικηγορίας κ.Ζηση Κωνσταντίνου το μέλος του Δικηγορικού Συλλογου Πειραιά κ. Χρόνη Περιβολάρη και τον επίτιμο Πρόεδρο της Ενωσης κ.Βασίλη Ταουξή. Οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των δικηγόρων Γιώργου Ράλλη, Παναγιώτη Κοραντζόπουλου, Νικου Ιωάννου, Βιολέτας Κριτσιλή, Γιάννας Παναγοπουλου, Πέτρου Σαμπράκου και Μάγδας Πλεμένου, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων μέχρι αργά το μεσημέρι, όταν και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του.

Σημαντική συμβολή στην μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου μας που παρακολούθησαν όπως προαναφέραμε στο πανέμορφο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου ELITE CITY RESORT σχεδον 500 σύνεδροι εναλλάξ δια ζώσης και άνω των 4.000 διαδικτυακά (όλο το συνέδριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε όποτε επιθυμείτε στο κανάλι μας (https://www.youtube.com/channel/UC2_shHXqR3sIFCG8ZHAFV0A) είχε όλο του ΔΣ της Ενώσεως, αλλά και ο φιλόξενος Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας με τον Προέδρο του κ.Περικλή Ξηρογιάννη, την Αντιπρόεδρο Σταματίνα Νακοπουλου και τα μέλη του ΔΣ Κ.Κατερινα Δημαρέση και Γιάννη Ζέρβα, που βοήθησαν υλικά και ουσιαστικά και με προσωπική εργασία στην επιτυχία της όλης εκδήλωσης. Διανεμήθηκαν κώδικες ΠΚ-ΚΠΔ εκδοσεως ΔΣΑ, ενώ  σημαντική ήταν η οικονομική αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, όπως και του Δ/ντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κ.Νίκου Ζούρου, που πρόσφερε (όπως και σε προηγούμενα συνέδρια) σε όλους τους εισηγητές και προεδρεύοντες από ένα λεύκωμα του απολιθωμένου δάσους.

Πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου και τούτο είναι χαρακτηριστικό της επιτυχίας του, διατυπώθηκαν δημόσιες προσκλήσεις για διενέργεια συνεδρίων στην Πάτρα και Άρτα (από τους παριστάμενους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων) στα Γιάννενα (από τον κ.Φούσα), στη Λαμία στη Ρόδο  και στη Κομοτηνή σε συνεργασία με το ΔΠΘ (θα αποφασίσει άμεσα περί αυτών το ΔΣ).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ