2,5 εκατομμύρια σε κίτρινους φακέλους ήταν «το καρφί» στο σταυρό του Γιάννου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
2,5 εκατομμύρια σε κίτρινους φακέλους ήταν «το καρφί» στο σταυρό του Γιάννου

Σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ , σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους φέρεται να καταθέτει πως πήρε από από τον Γιάννο Παπαντωνίου, για να τα μεταφέρει στην Ελβετία,σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού και της συζύγου του,  ένας επιχειρηματίας φίλος του την περίοδο 2002-2003.

Το πρόσωπο αυτό, απολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου , αφού κατηγορείται επίσης στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ την περασμένη Παρασκευή

Οι αρχές θεωρούν όμως πως όσα εκτιμούν- με βάση τα ευρήματα της δικογραφίας-  αλλά και όσα κατέθεσε ο επιχειρηματίας επι της ουσίας ενώνουν την αλυσίδα του χρήματος για να συνδέσουν τον αποθανόντα αντιπρόσωπο όπλων Χρ. Μπεκατώρο (της Thales που ήταν υποκαστασκευάστρια του εκσυχρονισμού των φρεγατών) με τον τότε υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

«Νόμιμα»

Τα χρήματα αυτά, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση του ξεπλύματος των 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων του πρώην υπουργού, του τα έδινε τμηματικά, σε δεσμίδες,μέσα σε κίτρινους φακέλους στο σπίτι του πρώην Υπουργού στην Κηφισιά. Όπως είπε ο επιχειρηματίας, στη συνέχεια, τα κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων. Από εκεί τα μετέφερε στην Ελβετία σε λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως επρόκειτο για παράνομο χρήμα. Τα λεφτά πίστευε ότι προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου . Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε  ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός  και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε  ,με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.

Το κατηγορητήριο

Η ανάλυση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση ήταν αυτή ακριβώς που ήρθε να «κουμπώσει», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο στενός φίλος του κ.Παπαντωνίου. Σε αυτό αναφέρεται πως η πορεία του παράνομου χρήματος εμφανίζεται να ξεκινά τουλάχιστον τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ. Μπεκατώρου.

Ο επιχειρηματίας φέρεται ότι ανέλαβε να «ξεπλύνει» το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων.

Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του εν λόγω επιχειρηματία , από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία φίλου του κ.Παπαντωνίου. Ο τελευταίος φέρεται ότι ανέλαβε να «ξεπλύνει» το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων.

Τι απάντησε

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός πως  συνδέονται αναλήψεις σε μετρητά ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων  – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού του προσώπου  σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς χωρίς, όπως υποστηρίζει,  να υπάρχει καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους . Επικαλείται μάλιστα ανυπαρξία ηλεκτρονικής μεταβίβασης , ή επαφής, ή επικοινωνίας ή γνωριμίας . Υποστηρίζει δε πως με τον αποβιώσαντα μεσάζοντα όπλων δεν είχε ούτε γνωριμία  ούτε συνάντηση ποτέ: «Κάποιο «μαγικό χέρι» φαίνεται να συνδέει τις αναλήψεις μετρητών του ενός με τις καταθέσεις μετρητών του άλλου», αναφέρει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ