Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

28η Οκτωβρίου: Για δεύτερη χρονιά εορτασμός στη… σκιά του κορονοϊού – Οι αξίες της επετείου παραμένουν αναλλοίωτες

Με εθνικό ανάστημα και φρόνημα υψηλό, χρόνια πολλά Έλληνες και Ελληνίδες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
28η Οκτωβρίου: Για δεύτερη χρονιά εορτασμός στη… σκιά του κορονοϊού – Οι αξίες της επετείου παραμένουν αναλλοίωτες

28η Οκτωβρίου: Ο διαφορετικός εορτασμός που ισχύει και στη φετινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 δεν αλλάζει την αξία που έχει για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στη Θεσσαλονίκη η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η χρονική διάρκειά της δεν θα υπερβεί τη μία ώρα, ενώ θα γίνει μόνο με στρατιωτικά τμήματα.

Στη μεγαλοπρέπεια του εορτασμού θα συμβάλλουν και φέτος οι σχηματισμοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το «παρών» θα δώσουν στους αιθέρες το θρυλικό αεροσκάφος «Spitfire», το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τα F-16 της ομάδας «Ζευς», που στέλνουν κάθε χρόνο μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας από τη Θεσσαλονίκη. 28η Οκτωβρίου

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς, στο λιμάνι της πόλης έχει καταπλεύσει και το «USNS YUMA», πλοίο τύπου καταμαράν του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, προερχόμενο από την Αλεξανδρούπολη.

Στην Αθήνα, μετά την επίσημη δοξολογία, θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, από εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Αττικής, τον δήμαρχο Αθηναίων και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Θα ακολουθήσει παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων μαθητών, καθώς και φοιτητών, προσκόπων και οδηγών, με μέγιστη χρονική διάρκεια τα 60 λεπτά.

Ματαιώσεις παρελάσεων και μέτρα

Στην ακύρωση παρελάσεων λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού έχουν προχωρήσει αρκετές περιοχές της χώρας. Έτσι, στην περιφέρεια Θεσσαλίας δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε μαθητικές ούτε στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα γίνουν μόνον παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, στη ματαίωση παρελάσεων προχώρησαν οι Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς, ενώ σε εκείνη των Σερρών θα παρελάσουν μόνον οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων. 28η Οκτωβρίου

Σε όλες τις μαθητικές παρελάσεις έχουν προβλεφθεί μέτρα προστασίας τόσο για τους θεατές όσο και για τους μαθητές που θα παρελάσουν, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

«Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα που θα γίνεται παρέλαση την 28η Οκτωβρίου, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους» αναφέρεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ