Τρίτη 30 Απριλίου 2024

O Δημ. Βερβεσός σηκώνει το γάντι και καλεί σε συνάντηση Δικαστές και Δικαστικούς Υπαλλήλους στις 8 Μαΐου: “Ελάτε να μιλήσουμε για τις καθυστερήσεις”

Μετά την απάντηση του στην επικριτική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών – Εισαγγελέων, ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγόρων καλεί σε συνάντηση για να συζητηθούν τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O Δημ. Βερβεσός σηκώνει το γάντι και καλεί σε συνάντηση Δικαστές και Δικαστικούς Υπαλλήλους στις 8 Μαΐου: “Ελάτε να μιλήσουμε για τις καθυστερήσεις” dikastiko.gr

Μετά τα σφοδρά πυρά του Δημ. Βερβεσού στους δικαστές για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη με τη φράση “βρίσκεστε σε αμηχανία/αδυναμία να δώσετε πειστικές απαντήσεις για τις καθυστερήσεις” , ο πρόεδρος του συντονιστικού της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας , καλεί σε συνάντηση για να τεθούν επι τάπητος τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις. Η επίσημη πρόσκληση είναι για τις 8 Μαΐου και απευθύνεται στην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γιώργο Διαμάντη, ώστε αφενός να πέσου οι τόνοι και αφετέρου να αναζητηθούν λύσεις. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί στις αρχές του 2023 συνάντηση όλων των φορέων της Δικαιοσύνης υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία – τελικά- δεν εισέφερε κάτι καινούργιο ή απτό.

Βερβεσός-Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

freepik

Αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση στο dikastiko.gr άρθρου του Δημ. Βερβεσού σχετικά με τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη όπου μιλούσε με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων για μια δικαιοσύνη εξαιρετικά αργή, με αρκετούς δικαστές αλλά λιγότερους δικαστικούς υπαλλήλους, “ταξική” ενίοτε, υποχρηματοδοτούμενη, με ικανά αλλά όχι αρκετά βήματα προόδου στην ψηφιοποίηση και με πρόοδο μόνο σε επιμέρους στατιστικά στοιχεία (π.χ 10.000 ψηφιακές υπογραφές σε δικηγόρους).

Ανέφερε ακόμα πως η χώρα είναι η 3η σε αναλογία δικαστών- πληθυσμού αλλά κάτω από το μέσο όρο δικαστικών υπαλλήλων, οι πρωτοδίκες είναι πρώτοι σε έκδοση αποφάσεων και ουραγοί οι δικαστές του ΣτΕ.

Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων απάντησε πως «το ειδικό ζήτημα των χρόνων απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, σε αρκετές περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται με απλουστεύσεις, που οδηγούν ακόμη και σε παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης».

Βερβεσός-Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

EUROKINISSI

Ο κ.Βερβεσός επανήλθε αναφέροντας πως “οι αριθμοί για την απονομή της Δικαιοσύνης προσγειώνουν όσους έχουν στους κόλπους τους κάποιους που βρίσκονται μεταξύ Θεού και ανθρώπων”. Μια αποστροφή που παραπέμπει ευθέως στην πρόσφατη αναφορά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκου «ο Δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων»

«Τα αριθμητικά στοιχεία επίσημων εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων για τους ρυθμούς απονομής στη δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν αμφισβητούνται με επίσημα στοιχεία αλλά με προσεγγίσεις περί δήθεν ανάγκης ύπαρξης ‘εξιδεικευμένων γνώσεων’ προκειμένου να δικαιολογηθεί η δυσχερής θέση της Ελλάδος στις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης» , ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ