Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Αίγινα: Τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η δολιοφθορά στον αγωγό ύδρευσης έγινε μέσω εκρηκτικού μηχανισμού – ΒΙΝΤΕΟ

"Για να πάει κανείς, για να βουτήξει και να βάλει τον μηχανισμό για να δημιουργήσει δολιοφθορά πρέπει να είναι εξειδικευμένος, έμπειρος" σχολίασε ο ναύαρχος Ν. Σπανός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αίγινα: Τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η δολιοφθορά στον αγωγό ύδρευσης έγινε μέσω εκρηκτικού μηχανισμού – ΒΙΝΤΕΟ open

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας.

Τη στιγμή που η δημοτική αρχή του νησιού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στον αγωγό (ο οποίος υπόκειται τέτοιου είδους ζημιές για τέταρτη φορά), το ΟΡΕΝ παρουσιάζει ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι έχει υπάρξει τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.

Σε έγγραφο του περιφερειάρχη Αττικής αναφέρεται ρητά ότι, «ειδικότερα, στη θέση αυτή, μέσω κάμερας διαπιστώθηκε βαθούλωμα (κρατήρας) στη θέση του αγωγού από σκύρο και εξωτερικού αυτού τσιμεντοστρώματα» ενώ, παρακάτω αναφέρεται ότι, «στη θέση αυτή, μέσω της κάμερας ROV κάμερας διαπιστώθηκε βαθούλωμα (κρατήρας) στην προστασία, καθώς και ελαφριά θολότητα, που είναι ένδειξη διαφυγής γλυκού νερού».

«Για να κάνει κάποιος δολιοφθορά σε βάθος 50 μέτρων πρέπει να είναι έμπειρος»

Ο ναύαρχος Νίκος Σπανός, σχολίασε αεροφωτογραφία που παρουσιάστηκε από τον αγωγό. «Η πορεία του αγωγού πηγαίνει, από τη Σαλαμίνα προς την Αίγινα. Είναι ένα έργο πνοής το οποίο ξεκίνησε το 2020 με σκοπό να βοηθήσει το νησί ώστε οι κάτοικοι να έχουν καθαρό νερό. Πριν τη δημιουργία του έργου η υδροδότηση του νησιού γινόταν υδροφόρες – πλοία. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά υπήρχε μία μεγάλη κίνηση ώστε να τροφοδοτείται το νησί», είπε.

Σύμφωνα με την αεροφωτογραφία, μάλιστα, ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε, σε απόσταση 850 μέτρων από την ακτή, και βάθος 50 μέτρα. «Εκεί για να πάει κανείς, για να βουτήξει και να βάλει τον μηχανισμό για να δημιουργήσει δολιοφθορά πρέπει να είναι εξειδικευμένος, έμπειρος. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο για να κάνουν μία τέτοια κίνηση, γιατί κινδυνεύει και η ζωή τους», πρόσθεσε.

Δολιοφθορά στον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας: Τα έγγραφα

Έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη αναφέρει ότι, η συγκεκριμένη εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του αγωγού έστειλε δικό της συνεργείο, το οποίο μπήκε στο νερό και αναφέρει ρητά ότι διαπιστώθηκε έκρηξη. «Υπάρχει κάποια εμμονή με αυτό το έργο, από το 2020 που ξεκίνησαν οι εργασίες του, ώστε να μην υπάρξει», τόνισε ο κ. Σπανός αναφερόμενος στο γεγονός ότι πρόκειται για την τέταρτη φορά που άγνωστοι προσπαθούν να το καταστρέψουν.

«Επειδή η υδροδότηση του νησιού μας αποτελεί μείζον ζήτημα για τους κατοίκους, επειδή εμφανίστηκαν τρεις φορές ζημιές στην υπό κατασκευή εγκατάσταση, οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τυχαία περιστατικά επειδή ως τώρα εμφανίστηκε η προπεριγραφείσα σοβαρότερη βλάβη, η αιτία της οποίας δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί όμως και αυτή δεν είναι δυνατό να αποδοθεί σε τυχαίο περιστατικό, κατόπιν τούτου ζητάμε από εσάς (σ.σ. το Λιμεναρχείο) να επιθεωρήσετε το σημείο της βλάβης και να μάς γνωστοποιήσετε τα συμπεράσματά σας. Αν, δηλαδή, οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή κατασκευαστικό λάθος », αναφέρεται σε άλλο έγγραφο των Αρχών προς την Εισαγγελία.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ΕΘΝΟΣ/ΟΡΕΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ