Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2022

404 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάφωρη αδικία»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
404 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάφωρη αδικία»

Με μια ανακοίνωση η οποία περιγράφει την οδυνηρή (και) για τους ίδιους κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει,  οι 404 πτυχιούχοι που επελέγησαν στον οριστικό πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη δικαστικών γραμματέων, ζητούν να τελειώσει «η κατάφωρη αδικία την οποία αντιμετωπίζουν».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τη χθεσινή  24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΟΔΥΕ (Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος), στην οποία εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση τους .

Αναφέρουν:

«Τις τελευταίες ημέρες, έντυπα και ηλεκτρονικά δημοσιεύματα αναφέρονται με βαρύγδουπους τίτλους στα οριστικά αποτελέσματα της Προκήρυξης 1Κ/2017 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 10/3-5-2017) για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, τετρακοσίων τεσσάρων (404) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας την άδικη μεταχείριση υποψηφίων που, ενώ είδαν το όνομά τους στον προσωρινό πίνακα διοριστέων, δεν κατάφεραν τελικά να βρίσκονται και στον οριστικό πίνακα διοριστέων.

Κανένα, ωστόσο, από τα παραπάνω δημοσιεύματα δεν αναφέρεται στους υπόλοιπους υποψήφιους, σε όσους δηλαδή είδαν το όνομά τους είτε και στους δύο πίνακες διοριστέων (προσωρινό και οριστικό) είτε στον τελικό πίνακα με τους 404 διοριστέους.

Οι 404 διοριστέοι που βρίσκονται στον οριστικό πίνακα είναι και αυτοί επιστήμονες με πλούσιες περγαμηνές, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς τίτλους και μια μακροχρόνια εργασιακή εμπειρία. Οι 404 διοριστέοι, όπως και όλοι όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, δεν έχουν κλέψει ή πλαστογραφήσει τους τίτλους σπουδών τους. Έλαβαν μέρος στην προκήρυξη 1Κ/2017 κάνοντας όνειρα για μια καλύτερη ζωή στη χώρα τους, αρνούμενοι να συμμετέχουν στο ρεύμα του brain drain και των επιστημόνων που μεταναστεύουν. Επέλεξαν να μείνουν εδώ με τις οικογένειές τους, διεκδικώντας τον βασικό μισθό ενός πρωτοδιόριστου δημοσίου υπαλλήλου. Αυτοί οι 404 κρίθηκαν διοριστέοι στον τελικό πίνακα, έφτασαν στην πηγή, αλλά κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να πιουν νερό.

“Κάποιοι από τους 404 διοριστέους έχασαν τη δουλειά τους, καθώς απολύθηκαν, όταν ο εργοδότης ενημερώθηκε για τον διορισμό τους…”

Οι 404 διοριστέοι και οι οικογένειές τους, αντί να χαίρονται για την επιτυχία τους να βρουν μια δουλειά μέσω της εν λόγω προκήρυξης, βρίσκονται σε έναν κικεώνα δημοσιευμάτων, τα οποία -εμμέσως πλην σαφώς- απαξιώνουν και τους δικούς τους κόπους, και τα δικά τους τυπικά προσόντα και τις δικές τους αγωνίες για την τύχη του διορισμού τους.

Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν συνεχώς δημοσιεύματα για την αδικία που υπέστησαν οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν ήταν στον οριστικό πίνακα διοριστέων, αποσιωπώντας την “άλλη όψη του νομίσματος” ή ακόμα και διαπομπεύοντας τίτλους σπουδών που μοριοδοτήθηκαν τελικά ως συναφείς στα οριστικά αποτελέσματα.

Αναφορικά με αυτή την “άλλη όψη του νομίσματος” λοιπόν, η οποία φαίνεται σκοπίμως να αποσιωπάται, αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί ότι κάποιοι από τους 404 διοριστέους έχασαν τη δουλειά τους, καθώς είτε απολύθηκαν, όταν ο εργοδότης τους ενημερώθηκε για τον διορισμό τους, είτε οι ίδιοι παραιτήθηκαν, γιατί είδαν το ΦΕΚ του διορισμού τους.

Αρκετοί, επίσης, από τους 404 διοριστέους που βρίσκονταν και στα προσωρινά αποτελέσματα δεν επέλεξαν να εργαστούν ως ΙΔΟΧ, όπως τους προτάθηκε μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, καθώς θεώρησαν σκόπιμο να αναμένουν τα οριστικά αποτελέσματα, ώστε να μη διακινδυνεύσουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, σε περίπτωση που τελικά δεν συγκαταλέγονταν στους τελικούς διοριστέους. Και δεν προχώρησαν σε μία τέτοια επιλογή, γιατί δεν είχαν καν χρήματα να μετακομίσουν στην πόλη του διορισμού ή είχαν οικογένεια να αφήσουν πίσω τους και μικρά παιδιά.

Οι 404 διοριστέοι έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με μια κατάφωρη αδικία. Όσοι εργάστηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου παραμένουν στην εργασία τους και όσοι βρίσκονται στον οριστικό πίνακα διοριστέων παραμένουν άνεργοι. Οι 404 διοριστέοι είναι και αυτοί πτυχιούχοι και οικογενειάρχες, έτοιμοι να μετακομίσουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για έναν βασικό μισθό.

Επιθυμούν να εργαστούν πιστά στη θέση διορισμού τους, δίπλα στους υπόλοιπους συναδέλφους τους δικαστικούς υπαλλήλους, και να βελτιωθεί η κατάσταση για τους ίδιους τους πολίτες. Οι 404 επιθυμούν με αξιοπρέπεια να εργαστούν περιμένοντας ήδη σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της 1Κ/2017.

  • Ζητάμε από την ΟΔΥΕ και από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών του διορισμού μας.
  • Χαιρετίζουμε τον αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων και ζητούμε την βοήθεια όλων στον αγώνα μας για εργασία”.

Η ομάδα «Διοριστέοι της 1Κ/2017»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ