Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

43 συλλήψεις μέσα σε 10 ημέρες για διακίνηση-χρήση παράνομων κροτίδων και βεγγαλικών

Σκοπός των ελέγχων της ΕΛΑΣ είναι η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής, από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
43 συλλήψεις μέσα σε 10 ημέρες για διακίνηση-χρήση παράνομων κροτίδων και βεγγαλικών eurokinissi/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η διακίνηση και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών είναι ένα φαινόμενο που κατά τις ημέρες του Πάσχα γνωρίζει έξαρση.

Μόνο μέσα σε 10 ημέρες, στο διάστημα από 3 έως 13 Απριλίου, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 43 συλλήψεις στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί για την καταπολέμηση της διακίνησης-χρήσης παράνομων κροτίδων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «σκοπός των ελέγχων, εκτός από την τήρηση της νομοθεσίας, είναι η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής, από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα».

Στο διάστημα από 3 έως 13 Απριλίου διενεργήθηκαν συνολικά 13.334 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις και συνελήφθησαν 43 άτομα. Παράλληλα, κατασχέθηκαν 159.682 πυροτεχνικά είδη.

Σημειώνεται, ότι στο συγκεκριμένο δεκαήμερο δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από χρήση κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων.

Διακίνηση κροτίδων και βεγγαλικών

eurokinissi/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διακίνηση κροτίδων και βεγγαλικών: Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

“Εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους πραγματοποιούν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Σκοπός των ελέγχων, πέραν της τήρησης της νομοθεσίας, είναι η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής, από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο. 

Στο πλαίσιο αυτό το διάστημα από 3 έως 13 Απριλίου:

 • διενεργήθηκαν συνολικά 13.334 έλεγχοι,
 • βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις και
 • συνελήφθησαν 43 άτομα.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν 159.682 πυροτεχνικά είδη, και συγκεκριμένα:

 • 134.278 κροτίδες,
 •    7.592 παιδικά αθύρματα,
 •    1.424 πυροτεχνήματα,  
 •    1.050 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί,
 •        89 φωτοβολίδες,
 •        49 βεγγαλικά,
 •          8 είδη πυροτεχνίας για το θέατρο,
 •          5 συσκευές εκτόξευσης και
 •  15.187 λοιπά είδη πυροτεχνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια περίοδο, δεν αναφέρθηκαν στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τραυματισμοί από χρήση κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στοιχεία σχετικά με ελέγχους – συλλήψεις – κατασχέσεις για κροτίδες και άλλα πυροτεχνικά είδη καθώς και συμβουλές για αποφυγή χρήσης τους αναρτώνται σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο: https://www.astynomia.gr/pascha-2023-elegchoi-syllipseis-katascheseis-gia-krotides-kai-alla-pyrotechnika-eidi-kathos-kai-symvoules-gia-apofygi-chrisis/

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση καθ’ όλο το διάστημα των εορτών του Πάσχα”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ