Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

48.500 παραστάσεις στα δικαστήρια σε ένα χρόνο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
48.500 παραστάσεις στα δικαστήρια σε ένα χρόνο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Αναρτήθηκε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η ετήσια έκθεση, στην οποία γίνεται καταγραφή και αποτίμηση του έργου του ΝΣΚ για το έτος 2018.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το 2018, τα μέλη του Ν.Σ.Κ. πραγματοποίησαν περίπου 48.500 παραστάσεις στα Πολιτικά, Ποινικά, Διοικητικά και Διαιτητικά Δικαστήρια της χώρας μας, καθώς και δεκάδες παραστάσεις στα δικαστήρια της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε διεθνείς Διαιτησίες.

Το ποσοστό των υποθέσεων με θετική έκβαση για το Δημόσιο ή τα Νομικά Πρόσωπα που το Ν.Σ.Κ. εκπροσωπεί ήταν 70% περίπου, ενώ στις ακυρωτικές υποθέσεις ενώπιον των Διοικητικών Εφετείων, το ποσοστό υπερέβη το 80%.

Περαιτέρω, έκλεισαν εξωδικαστικά και χωρίς κανένα κόστος για τον πολίτη, χιλιάδες υποθέσεις.

Συντάχθηκαν 6.243 εισηγήσεις σε δικαστικές ή εξώδικες υποθέσεις και έγινε επεξεργασία 3.076 συμβάσεων.

 Μέλη του Ν.Σ.Κ. συμμετείχαν ως πρόεδροι ή μέλη σε 674 συλλογικά όργανα της Διοίκησης, όπου σε 4.288 συνεδριάσεις αυτών, εξετάστηκαν 25.849 περίπου υποθέσεις.

Εκδόθηκαν 241 Γνωμοδοτήσεις (Ατομικές, Τμημάτων, Ολομέλειας) ΝΣΚ και απαντήθηκαν εκατοντάδες προφορικά ερωτήματα της Διοίκησης.

Οι νεοεισερχόμενες δικαστικές υποθέσεις για το 2018 ανήλθαν στις 60.022, ενώ τα έγγραφα που διακινήθηκαν ως εισερχόμενα και εξερχόμενα από την Κεντρική Υπηρεσία και τις περιφερειακές μονάδες του ΝΣΚ, ξεπέρασαν τα 515.700.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, πλέον καταγράφονται νέες τάσεις και δεδομένα, σχετιζόμενα με τη δραστηριότητα του Κράτους και το χειρισμό των δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεών του.

Το Κράτος, αποκεντρώνεται με γοργούς ρυθμούς, αναθέτει αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους ΟΤΑ ή σε ιδιωτικά νομικά πρόσωπα με πολυποίκιλες νομικές μορφές. Μετατρέπεται σταδιακά, σε ένα πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό και επιτελικό όργανο σχεδιασμού, που δημιουργεί, όμως, όλο και πιο σύνθετες μορφές αντιδικίας που απαιτούν προηγμένη, υψηλού επιπέδου, άμεση νομική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ