Πέμπτη 09 Μαϊου 2024

50χρονος απείλησε ότι θα “σφάξει” την μητέρα του και καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση – Η έκκληση της γυναίκας στο δικαστήριο

"Με έχει μαστιγώσει στο παρελθόν. Συνέχεια φοβάμαι, μέρα-νύχτα, τρέμω στο σπίτι" ήταν τα λόγια της ηλικιωμένης γυναίκας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
50χρονος απείλησε ότι θα “σφάξει” την μητέρα του και καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση – Η έκκληση της γυναίκας στο δικαστήριο Pixabay

Σε 12μηνη φυλάκιση καταδικάστηκε ένας 50χρονος στη Θεσσαλονίκη, επειδή απείλησε ότι θα “σφάξει” την ηλικιωμένη μητέρα του, ύστερα από καυγά που προηγήθηκε για ασήμαντη αφορμή.

Απείλησε ότι θα “σφάξει” την μητέρα του: Η έκκληση της γυναίκας στο δικαστήριο

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, η παθούσα απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστές να την βοηθήσουν. «Δεν μπορώ άλλο, θέλω να φύγει από το σπίτι. Με έχει μαστιγώσει στο παρελθόν. Συνέχεια φοβάμαι, μέρα-νύχτα, τρέμω στο σπίτι» ήταν τα λόγια της ηλικιωμένης γυναίκας.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ενώπιον του οποίου δικάστηκε η υπόθεση, τον έκρινε ένοχο για ενδοοικογενειακή απειλή.

Παρότι αποφασίστηκε να εκτίσει ένα μέρος της ποινής των 12 μηνών, το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεσή της μέχρι το Εφετείο, και αφέθηκε ελεύθερος.

Με δεδομένο ότι δεν αποφασίστηκε η επιβολή περιοριστικών μέτρων, ο 50χρονος επέστρεψε στο σπίτι με την μητέρα του.

«Δεν την έχω χτυπήσει ποτέ» απολογήθηκε ο κατηγορούμενος που δήλωσε άνεργος. «Μέσα στο θυμό μου, έτσι όπως συμπεριφερόμαστε θα “σφαχτούμε” στο τέλος. Δεν θα έχουμε καλή εξέλιξη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έκκληση της γυναίκας στο δικαστήριο

Pixabay

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι οποίες λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν 73 επιτελικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά-προανακριτικά καθήκοντα. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα:

  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).
  • Εάν εσείς δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
  • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών).
  • Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομικήσυμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο [email protected].

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών).
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη Γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr www.womensos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ