Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

80 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου οι δικηγόροι μιλούν για τις γερμανικές οφειλές: Η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Συνδιοργάνωσε συνέδριο μαζί με το Δήμο Πειραιά με θέμα “Γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής”. Για ζήτημα Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο κ. Κλάππας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
80 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου οι δικηγόροι μιλούν για τις γερμανικές οφειλές: Η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά dikastiko.gr

«Το θέμα δεν είναι μόνο ιστορικό, δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά είναι κυρίως ένα ζήτημα δικαιοσύνης για τον Ελληνικό λαό και νομιμότητας για τη διεθνή κοινότητα» σημείωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας στο πλαίσιο του πολύ ενδιαφέροντος Συνεδρίου με θέμα “Γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής” που διοργανώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών την 1η Ιουνίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την τραγική επέτειο των 80 ετών από τη σφαγή του Διστόμου.

Ειδικότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και ο Δήμος Πειραιά υπήρξαν οικοδεσπότες του Συνεδρίου ενώ συνδιοργανωτές υπήρξαν το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), οι Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Καλαβρύτων και Βιάννου, οι οικείοι Δικηγορικοί Σύλλογοι Λειβαδιάς (Πρόεδρος Βασίλης Δαλαμάγκας), Καλαβρύτων (Πρόεδρος Ανδρέας Οικονόμου) και Ηρακλείου (Πρόεδρος Νίκος Λογοθέτης), το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Π. Παυλόπουλος: «Οι αξιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες»

Μιλώντας στο Συνέδριο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Προκόπιος Παυλόπουλος τόνισε ότι «οι αξιώσεις της Ελλάδας προς τη Γερμανία, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές – πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής – και δικαστικώς επιδιώξιμες. Η άρνηση της Γερμανίας η οποία αγνοεί τα πλήρως τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα της χώρας μας, είναι παντελώς αναιτιολόγητη και έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Νομιμότητα».

Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι στην εκδήλωση

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «Οι θηριωδίες των Ναζιστών, όχι μόνο στις «μαρτυρικές» πόλεις, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στη Βιάννο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορούν να ξεχαστούν. Φυσικά αυτό το γνωρίζουν και το νιώθουν ακόμα περισσότερο, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και κυρίως όσοι έχασαν με βίαιο τρόπο τους προγόνους τους στη διάρκεια της Κατοχής. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μπορεί το θέμα αυτό να «παραγραφεί», όπως δεν έχει παραγραφεί από το συλλογικό υποσυνείδητο των ανθρώπων στις πόλεις και τα χωριά που βίωσαν αυτές τις θηριωδίες».

Ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «Προσπαθούμε να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή και τη διεκδίκηση ενεργή. Είναι λυπηρό ότι καμία Κυβέρνηση δεν έδωσε τη συναίνεσή της για να εκτελεστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Διστόμου. Οφείλει η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη των δημοκρατικών κομμάτων να εφαρμόσει το ομόφωνο Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 διεκδικώντας σθεναρά και αποφασιστικά τις γερμανικές οφειλές.»

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Αθανάσιος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «Δίνουμε σημασία στη νομική βάση του προβλήματος, ωστόσο η λύση απαιτεί πολιτική βούληση. Έχει φύγει η πρώτη γενιά από το Ολοκαύτωμα, έχουν φύγει οι χήρες και τα ορφανά και εύλογα αναρωτιόμαστε τι έκανε η χώρα μας για να λυθεί το πρόβλημα. Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου. Δεν αρκεί η συγγνώμη για να σβήσει το παρελθόν. Τα συμπεράσματα από το συνέδριο αυτό πρέπει να πάνε στη Βουλή των Ελλήνων, να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και τα κόμματα».

Ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ανέφερε ότι «Έχουμε ηθική υποχρέωση να γίνονται εκδηλώσεις, συνέδρια, να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας, να διεκδικούμε και να μην σταματάμε. Έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τη νεολαία για το Ολοκαύτωμα του Βιάννου και όλα τα ναζιστικά εγκλήματα. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, γιατί όταν ξεχνάμε την ιστορία μας δεν έχουμε κανένα μέλλον».

Η. Κλάππας: «Αντιστεκόμαστε στη σιωπή, τη λήθη και την απαξίωση»

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας ανέφερε ότι «Το θέμα δεν είναι μόνο ιστορικό, δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά είναι κυρίως ένα ζήτημα δικαιοσύνης για τον Ελληνικό λαό και νομιμότητας για τη διεθνή κοινότητα. Ο όρος «γερμανικές οφειλές» περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές αξιώσεις: την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλονται στη χώρα για τις καταστροφές στις υποδομές, τις εγκαταστάσεις κ.ά, τις πολεμικές αποζημιώσεις για τους ιδιώτες, για τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων Αντιστεκόμαστε στη σιωπή, τη λήθη και την απαξίωση του προβλήματος. Όταν δεν τιμωρούνται τα εγκλήματα πολέμου και όταν δεν αποζημιώνονται τα θύματά τους, τότε τα εγκλήματα επαναλαμβάνονται».

σφαγή στο Δίστομο

dikastiko.gr

Α. Συγγελάκης: «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ και ενώνει τους Έλληνες»

Ο Συγγραμματέας του ΕΣΔΟΓΕ Αριστομένης Συγγελάκης, αφού έκανε θερμή αναφορά στην Εθνική Αντίσταση ευρύτερα αλλά και ειδικά στον Πειραιά εξαίροντας τη στάση του τότε δημάρχου Πειραιά Μιχαήλ Μανούσκου, είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος αλλά δεν έσκυψε το κεφάλι στους κατακτητές. Δυστυχώς όμως για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε. Η Γερμανία κατέφυγε σε ανίερες μεθοδεύσεις για να αποφύγει την εκπλήρωση των απαράγραπτων υποχρεώσεών της. Επιπροσθέτως, σήμερα, επιχειρεί την αναθεώρηση της Ιστορίας. Όμως η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ και ενώνει τους Έλληνες. Είναι πράξη ανάδειξης της μνήμης και υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας· απόδοσης δικαιοσύνης· ανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας· θωράκισης της δημοκρατίας από τη φασιστική απειλή και διαρκές διάβημα υπέρ της Ειρήνης».

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ Αντώνης Μπρεδήμας, οι δικηγόροι Μιλτιάδης Σφουντούρης και Θαλής Πολυχρονάκος και ο Χαρίλαος Ερμείδης, τέως Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Χαιρετισμό της γερμανίδας δικηγόρου Gabriele Heinecke ανέγνωσε ο δικηγόρος Ευάγγελος Ευαγγελίδης. Την εκδήλωση συντόνισαν ο Συγγραμματέας του ΕΣΔΟΓΕ, Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος και οι δικηγόροι Πειραιά Δημήτρης Σταθακόπουλος και Λίλη Αποστολίδου.

Το συνέδριο τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους οι Ειρήνη Κασιμάτη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Xάρης Δημακαρέας, Προϊστάμενος της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και εκπρόσωπος στο Συνέδριο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, Αλεξάνδρα Σάντα, μέλος του ΕΣΔΟΓΕ, Διαμαντής Ζαφειράτος, Σταύρος Κουτρής, Στεφανία Γιαννούλη, Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, Ζαμπέτα Στράτα, πρώην Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Μιχαήλ Νικολάου, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτριος Καρύδης, Αντιδήμαρχος Πειραιά, Γεώργιος Βίτσας, Αντιδήμαρχος Πειραιά, Ευάγγελος Ιωακειμίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Νάντια Βαλαβάνη, πρώην Υπουργός, Γιάννης Διαμαντίδης, πρώην Υπουργός, Θεόδωρος Δρίτσας, πρώην Υπουργός, Μανώλης Χατζηνάκης, πρώην Υπουργός, Γρηγόριος Αποστολάκος, δικηγόρος, πρώην βουλευτής, Στυλιανός Λογοθέτης, πρώην Δήμαρχος Πειραιά, Ιωάννης Φασιλής, Δημοτικός Σύμβουλος Νότιας Κυνουρίας.

Επίσης οι Ευάγγελος Γκιούγκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Νικόλαος Μπιμπάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Σοκαρά Κρήτης και ειδικός Σύμβουλος Περιφερειάρχη Κρήτης σε θέματα Ιστορίας και μνήμης θυμάτων Ολοκαυτώματος, Φάνης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Κωνσταντίνος Λέων, δικηγόρος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, Ουρανία Μπούρπα, μέλος ΔΣ Ερυθρού Σταυρού, Στέλιος Μανουσάκης, Πρώην Πρόεδρος ΔΣΠ, Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρώην Πρόεδρος ΔΣΠ, Χρήστος Μυλωνόπουλος, ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ρόναλντ Μαινάρντους, Επικεφαλής Προγράμματος Μεσογείου στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ