Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Δέος: Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε λουτρό από τον Κήπο της Γεθσημανής που πέρασε την τελευταία του νύχτα ο Ιησούς – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα ερείπια του τελετουργικού λουτρού, στη Γεθσημανή, μαζί με τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν το νερό, στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δέος: Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε λουτρό από τον Κήπο της Γεθσημανής που πέρασε την τελευταία του νύχτα ο Ιησούς – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Επιμέλεια Ισμήνη Λέντζου 

Δέος από το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στον Κήπο της Γεθσημανής στην Ιερουσαλήμ, εκεί που σύμφωνα με τη Βίβλο ο Ιησούς Χριστός πέρασε την τελευταία του νύχτα.

Αρχαιολόγοι  της Ισραηλινής Εφορίας Αρχαιοτήτων εντόπισαν μέσα στα ερείπια ένα λουτρό, 2.000 ετών, που θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν για καθαριότητα, ενώ βρέθηκαν και τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας που πιστεύεται ότι καταστράφηκε στις Σταυροφορίες.

Η προσεκτική μελέτη ξεκίνησε αφού βρέθηκαν αρχικά κατάλοιπα κατά τη διάρκεια της εκσκαφής μιας σήραγγας ποδιών για τους Φραγκισκανούς, τους ιδιοκτήτες της σύγχρονης εκκλησίας του Γκέθσεμαν .

Σύμφωνα με τα Βιβλικά Ευαγγέλια, ο Κήπος της Γεθσημανή ήταν όπου ο Ιησούς πήγε να προσευχηθεί μετά το τελευταίο δείπνο, πριν από την προδοσία του στα χέρια του Ιούδα Ισκαριώτη .

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα ερείπια του τελετουργικού λουτρού, στη Γεθσημανή, μαζί με τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν το νερό, στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το λουτρό χρησίμευε για την καθαριότητα των εργαζομένων στις ελιές και σε αυτούς που ανέβαιναν στον λόφο για να προσευχηθούν. Η προσεκτική εξέταση της τοποθεσίας ξεκίνησε όταν βρέθηκαν κατάλοιπα από μία σήραγγα των Φραγκισκανών, που είναι και οι ιδιοκτήτες της σύγχρονης εκκλησίας της Γεσθημανής.

«Η ανακάλυψη αυτού του λουτρού, που δεν συνοδεύεται από κτίρια, πιθανώς μαρτυρεί την ύπαρξη μιας γεωργικής βιομηχανίας εδώ και 2.000 χρόνια πριν, ενδεχομένως να παράγει λάδι ή κρασί», δήλωσε ο αρχαιολόγος, Amit Re’em, ο οποίος διευθύνει την ανασκαφή .

«Οι εβραϊκοί νόμοι καθαρισμού υποχρέωσαν τους εργάτες που ασχολούνται με την παραγωγή πετρελαίου και κρασιού να καθαριστούν», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφεραν οι ερευνητές, το τελετουργικό λουτρό θα είχε χρησιμοποιηθεί από εκείνους που προσεύχονταν ή περπατούσαν στον επόμενο λόφο για να λατρεύουν τον εβραϊκό ναό.

Στα τέσσερα ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης, ο Κήπος της Γεθσημανής είναι όπου ο Ιησούς προσευχήθηκε πριν από την προδοσία του και τη σύλληψή του από τους Ρωμαίους που οδήγησαν στη σταύρωσή του.

Το όνομα του κήπου προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «Gat Shmaním», ή «ελαιοτριβείο»  και, σήμερα, αρκετοί μικροί ελαιώνες διατηρούνται στο χώρο, σε χώρους εκκλησίας.

Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ο Ιησούς μπορεί να έχει καθαριστεί στο τελετουργικό λουτρό πριν περπατήσει στο Όρος των Ελαίων για να προσευχηθεί.

Εκτός από το λουτρό των 2.000 ετών, η ομάδα έχει επίσης αποκαλύψει λείψανα περίτεχης, βυζαντινής περιόδου – περίπου 1.500 ετών – και ένα μεγάλο μοναστήρι ή ξενώνα που θα είχαν χρησιμοποιηθεί από προσκυνητές στην εποχή των Σταυροφοριών.

Στοιχεία  δείχνουν ότι η εκκλησία καταστράφηκε τον 12ο αιώνα – πιθανώς κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της δυναστείας Ayyubid το 1187, όταν κατέλαβε την Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους και διέταξε την καταστροφή των εκκλησιών της πόλης.

Βρέθηκε ελληνική επιγραφή στο πάτωμα της εκκλησίας, διαβάζοντας – «για τη μνήμη και την ανάπαυση των εραστών του Χριστού Θεού που έχουν λάβει τη θυσία του Αβραάμ, αποδεχτείτε την προσφορά των υπηρέτων σας και τους δώστε άφεση αμαρτιών. Αμήν.’

«Η Γεθσημανή είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά στους Αγίους Τόπους», δήλωσε στους Πατέρες ο Πατέρας Φραντσέσκο Πάτον, ο οποίος είναι ο θεματοφύλακας των Αγίων Τόπων του Βατικανού.

«Σε αυτό το μέρος η παράδοση θυμάται την προσευχή του Ιησού και την προδοσία του και κάθε χρόνο εκατομμύρια προσκυνητές επισκέπτονται και προσεύχονται σε αυτό το μέρος».

«Ακόμη και οι τελευταίες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν την αρχαιότητα της χριστιανικής μνήμης και της παράδοσης που συνδέονται με τον τόπο».

ΠΗΓΗ:.dailymail.co.uk/ΦΩΤΟ: EPA, AP, Israel Antiquity Authority

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ