Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Α. Τσίπρας για Μάρμαρα του Παρθενώνα: “Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει”

"O κ. Μητσοτάκης έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Τσίπρας για Μάρμαρα του Παρθενώνα: “Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει” Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου με την Ελληνική κυβέρνηση για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και ανταλλαγή.

Τσίπρας-Μάρμαρα Παρθενώνα: “Πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση”

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που μιλούν ρητά για δανεισμό ή για ανταλλαγή και με πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα. «Αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και συνολικής διάστασης, διότι οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σαφώς και ρητά διατυπωμένες σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Και η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα – πολύ δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας – στα παρανόμως αποσπασθέντα – στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει. Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας-Μάρμαρα Παρθενώνα

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όχι να ξεκινήσουμε μια άγονη αντιπαράθεση επί ενός ζητήματος που μας ενώνει και όχι που μας χωρίζει» και διατύπωσε το αίτημα «να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα και βεβαίως να υπάρξει άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από το πλαίσιο που υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και ακολουθούν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων υπογράμμισε αρχικά ότι «η διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών δεν πρέπει να εμπλέκεται σε καμία προεκλογική επιδίωξη και σε κανέναν προεκλογικό χρόνο, γιατί αυτό πάντα μας πηγαίνει πίσω». Υπενθύμισε επίσης ότι «ο αγώνας της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε από το 1830 με τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, ώστε να αποκατασταθεί μια ιστορική αδικία. Η Μελίνα Μερκούρη στις αρχές του ΄80 κατάφερε να διεθνοποιήσει το θέμα και από τότε ξεκίνησε μια συγκροτημένη πολιτική του Ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Πολιτισμού». Άσκησε δε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου. Από τη μία πιέζουμε την UNESCO να πει ότι είναι διακυβερνητικό θέμα και από την άλλη ο Πρωθυπουργός υπονομεύει αυτή την προσπάθεια συνομιλώντας με το Βρετανικό Μουσείο», ενώ επεσήμανε την ανάγκη για μια «μόνιμη διαρκή διακομματική επιτροπή της Βουλής» ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ